IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът поевтинява рязко след новогодишното рали

Криптовалутата изтри над половината от ръста си от новогодишната нощ насам

17:02 | 04.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Цената на биткойна отбеляза рязък спад в понеделник, отстъпвайки от рекордните 34 800 долара, които криптовалутата достигна ден по-рано, а според трейдърите това се дължи на волатилността на фючърсните пазари с висок ливъридж, предава Ройтерс.

Биткойнът загуби над 14 на сто от стойността си, след като по-рано достигна 33 670 долара, изтривайки над половината от ръста си с 20% от новогодишната нощ до рекордните 34 800 долара в неделя.

За последно цената на биткойна беше надолу с 8% до 30 542 долара.

Функциониращият пазар на деривати на криптовалути се развива от 2017 г. насам, като офшорни пазари продължават да предлагат търговия с висок ливъридж. Движения на подобни пазари може да имат извънредно големи последици за цената на биткойна.

Рекордният връх на криптовалутата се случи по-малко от три седмици, след като тя премина прага от 20 хил. долара за първи път на 16 декември. Най-голямата криптовалута в света повиши стойността си над четири пъти миналата година.

Според трейдъри спадът на цената на биткойна в понеделник не е необичаен за волатилния актив, чиито големи ценови колебания са част от причината да не може да се превърне в широкоизползвана валута.

„Това все още е неизбежно волатилен по своя характер актив“, коментира Джоузеф Едуардс, от компанията Enigma Securities. „Това до голяма степен е чисто технически ход, сигнализиран и предизвикан от краткосрочна еуфория“, допълва той.

По-малки криптовалути, които често се представят в тандем с биткойна, също поевтиняват, но не толкова рязко. Етерът, който е втората по големина криптовалута, изгуби 1% от стойността си, след като достигна 3-годишен връх от 1170 долара.

Ралито на биткойна е стимулирано и от възприятието, че той може да бъде преграда пред риска от инфлация в момент, когато правителства и централни банки развъртат кранчетата на стимулите, за да отговорят на икономическите последици от коронавирусната пандемия.

„Част от причините отразяват страха от отслабване на долара“, коментира валутният анализатор в Сингапурската централна банка Мох Сион Сим, имайки предвид ралито през последно време.

Златото обаче поскъпва с 2%, показвайки колебливата връзка на биткойна с традиционното убежище срещу инфлация.

Поскъпването на биткойна отразява и очакванията, че той ще се превърне в традиционен разплащателен метод. Потенциалът му за бързи печалби привлича търсене и от по-големи американски инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 6
kane
преди 3 години
кисело е као гроздето, знам...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нормално, като един истински мейнстрийм актив, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още