IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът покорява нови върхове над 2400 долара

От началото на годината досега цената на дигиталната валута се е увеличила над два пъти

19:11 | 24.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дигиталната валута биткойн достигна нова рекордна стойност в сряда, поскъпвайки над 2 400 долара, след като търсенето за криптовалути скочи рязко покрай създаването на нови т. нар. токени за привличането на финансиране за стартъпи, използващи блокчейн технологията, предаде Ройтерс.

Блокчейн е основната технология зад биткойна и се поддържа от мрежа от компютри, която може да проследи движението на всеки актив без необходимостта от централен регулатор.

Биткойнът достигна рекорд от 2 409 долара на платформата BitStamp. От началото на годината досега цената на дигиталната валута се е увеличила над два пъти.

Биткойнът доминира в "подземния" онлайн свят. Според експерти причината за това е размерът му - общата стойност на всички биткойни в обращение е над два пъти по-голяма от тази на най-близките му конкуренти.

Обяснение за възхода на криптовалутата може да бъде намерено и в повишеното търсене напоследък на други дигитални валути, които се продават в своеобразни "първични предлагания" (initial coin offering, или ICO). При тях стартиращи предприятия продават токените си директно на потребителите, за да привлекат капитал, без да им бъде оказан регулаторен надзор.

"Биткойнът поскъпна със 100% за по-малко от 2 месеца. Индексът Shanghai се понижи с близо 10% за същия период, докато повечето глобални акции поскъпнаха. Това вероятно не е съвпадение", коментира Джефри Гундлах, главен изпълнителен директор в DoubleLine Capital във вторник в Twitter.

Силното търсене на биткойни в Япония също подкрепя възхода на виртуалната валута, която може да се прехвърля във всяка точка на света бързо и анонимно, без да има централен регулатор.

Темата можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
1. Върху търговията със злато има ДДС.2. При ползване на каквато и да било обикновена валута плащаш лихвите и таксите на издателя й.А при криптовалутите ги няма тези утежнения. Няма и доста други регулации, които оскъпяват ползването. Последно Япония и Русия обявиха, че се присъединяват към официализиране на биткойна като алтернатива на обикновените валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
абитуриент
преди 6 години
Златото не мърда а това измслено нещо каква ПРАВИ.....?????!!!!.....Да се чуди човек на къде върни този СВЯТ....!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още