IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът премина и границата от 29 хил. долара

Биткойнът поскъпна с 50% през декември и се готви да запише най-големия си месечен ръст от май 2019 г.

12:08 | 31.12.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна достигна нов рекорд, след като премина за кратко прага от 29 000 долара в последния ден на 2020 г. без да показва признаци за забавяне на ралито.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена от 29 292 долара по време на търговията в Хонконг. Минути след 11 ч. българско време тя се търгува за 28 886,85, което е поскъпване от 4,6% за последните 24 ч., показват данни на CoinDesk.

Биткойнът поскъпна с 50% през декември и се готви да запише най-големия си месечен ръст от май 2019 г.

„Ключово за това рали е, че продължи няколко седмици“, коментира Мат Лонг от платформата за дигитални активи OSL.

Цената на биткойна се увеличи близо четири пъти от началото на годината на фона на световната коронавирусна пандемия. В същото време индексът Bloomberg Galaxy Crypto, който следи големите дигитални валути, нарасна с 280%, тъй като и другите водещи криптовалути, като етера, също поскъпнаха.

Ралито на биткойна продължава да разделя мненията между тези, които гледат на криптовалутата като на убежище от слабия долар и инфлационния риск, и тези, които се съмняват в спекулативната природа на актива предвид циклите му на силни ръстове и спадове.

Регулаторните тревоги също остават фактор за инвеститорите в криптовалути. По-рано този месец Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ обвини Ripple Labs Inc. и нейното ръководство в подвеждане на инвеститорите във връзка с токена рипъл.

Цената на криптовалутата се срина със 70% този месец и се очаква натискът да продължи, след като Coinbase стана поредната борса, която смята да спре търговията на актива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ами обективно погледнато гледайки официалната инфлация аз съм пред нея с +18%. И не съм постигнал нищо кой знае какво, защото все още страховете ми надделяват при заемането на позиции. Имам повече пропуснати ползи от печалбата но все пак е по-добре на фона на затварящи бизнеси и спиращи услуги наоколо.А и както писах в съседната тема - какво се случи на световните борси? Повечето инвеститори се бяха настроили за корекции надолу пък то се случи точно обратното и доста хора загубиха мноого пари.В криптото все пак съм на печалба и то в реални пари, не в криптомонети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
пич, иткойна не бие инфлацията, с тези ръстове я създава направо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Не ми пука дали има стойност докато ми помага да изкарвам реални пари и едновременно с това да изпреварвам инфлацията всяка година + нещо отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Кешират не толкоз ЦРУ, а ФСБ и ГРУ на Русия, които гледат колкото се могат да заобикалят западните санкции.Тия смешки за финансирането на НПО-та и ЦРУ са измислици за пенсионерските клубове дето не могат да схванат що е то биткоин колкото и да им го обясняваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Какво значение има колко струва, като няма никаква "стойност"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Малииии, коло ше кешира ЦРУ за черната касичка!Фантазия!Не за Майдан, а направо за цяла частна армия главорези!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още