IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bitstamp ce връща към обичайния си ритъм на работа след хакерската атака

Платформата излезе извън строя, след като недоброжелатели откраднаха биткойни за 5 млн. долара

15:19 | 09.01.15 г. 3
Bitstamp ce връща към обичайния си ритъм на работа след хакерската атака

Bitstamp – една от най-големите биткойн борси в света, заяви, че ще възобнови търговията в петък след спирането на операциите поради нарушаване на сигурността по-рано тази седмица.

В понеделник компанията съобщи, че нейните системи са били изложени на риск от неидентифицирано нападение и затвори търговията. Впоследствие главният изпълнителен директор на Bitstamp Нейц Кодрич потвърди, че е станала кражба. Въпреки че по-голямата част от резервите на Bitstamp са останали непокътнати, хакерите са съумели да откраднат почти 19 000 биткойна (приблизително 5 млн. долара).

По-голямата част от средствата на Bitstamp са съхранявани в т.нар. "студени резерви", недостъпни за бързи онлайн преводи. Въпреки това нападателите са успели да атакуват успешно оперативния портфейл на компанията, който управлява дневните операции.

"Търговията ще се възобнови през днешния ден", отбеляза пред Ройтерс Дамян Мерлак, един от основателните на платформата.

В сряда от Bitstamp посочиха, че очакват търговията да бъде възобновена в рамките на следващите 24 часа и допълниха, че клиентите няма да загубят пари въпреки хакерската атака. Причината е, че засегнатите средства са малка част от общия резерв, като по-голямата част от сумата се съхранява офлайн.

Казусът с Bitstamp далеч не е първият в 6-годишната история на дигиралната валута. През февруари 2014 г. тогавашната трета по големина борса за биткойни в света Mt Gox официално подаде молба за защита от фалит поради невъзможност за изплащане на дълг на стойност 6,5 млрд. йени (63,6 млн. долара по тогавашните валутни курсове). Впоследствие през юни базираната в Токио платформа за търговия получи одобрение от американските власти да започне производство за обявяване в несъстоятелност и в Съединените щати. Делото продължава все още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
bobivani1966
преди 9 години
И пирамида да е, за да участваш се иска и СЪРЦЕ и ДУПЕ.Който ги няма, да си стои в чипичките и да си трае....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 9 години
Това е най гениалната пирамида, заклевам се.... който е измислил тая измама -- Нобелова награда за медицина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Tobywolf
преди 9 години
Какво става с "най-сигурната" валута - обират ги като круши....Поредната пирамида за наивници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още