IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия на САЩ "бие камбаната" за перспективите пред дълга

Държавните задължения на САЩ може да нараснат до 100% от БВП през следващите 25 години

15:48 | 18.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия на САЩ "бие камбаната" за перспективите пред дълга

Aнализаторите от бюджетната комисия към щатския Конгрес излязоха във вторник с ново остро предупреждение за дългосрочната перспектива пред американския бюджет. Оценката на експертите дойде часове преди обявяването на ключовото решение на Федералния резерв относно мащабната програма за стимулиране на икономиката.

Надпартийната бюджетната служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office – CBO) обяви, че американският държавен дълг е достигнал 73% от брутния вътрешен продукт (БВП). Нивото е най-високото в цялата американска история като се изключи периода около Втората световна война. Спрямо края на 2007 г. пък делът е нараснал двойно.

Относително ниските разходи, лекото подобряване на икономиката и повишаването на събираемостта на приходите, осигуровките и корпоративните данъци са спомогнали за стесняване на дефицита на правителството през тази фискална година.

Ако сегашните данни се изменят на базата на законовите поправки, от CBO смятат, че дългът ще намалее "леко" като дял от БВП през следващите няколко години – до общо 68% от икономиката през 2018 г. В противен случай обаче индикаторът може да нарасне до 100% от БВП в следващите 25 години.

"Тъй като федералния дълг вече заема необичайно висок дял от БВП, последващите увеличения на дълга може да бъдат особено вредни", се посочва в доклада на CBO. По думите на експертите от комисията щатските сенатори трябва да направят "значителни промени" в данъчните и разходните си политики, за да успея да поставят бюджета на САЩ по пътя на устойчивостта в дългосрочен план.

Докладът идва по-малко от две седмици преди края на текущата финансова година. Междувременно пък САЩ наближи застрашително заложения си таван на дълга. Без нови промени в разходната част за новата бюджетна година, която започва от 1 октомври, може да се стигне до невиждана от 1996 г. криза.

Междувременно през изминалия месец финансовият министър Джак Лю заяви, че САЩ ще удари лимита на дълга си в средата на октомври.

В понеделник президентът Барак Обама призова Конгреса да се споразумее за бюджета, за да бъде избегната нова криза, свързана с тавана на задълженията. Той заяви, че няма да се поддаде на изискванията на републиканците, които настояват за повишаване на 16,7-трилионната дългова граница.

Надпартийният орган CBO започна своите дългосрочни бюджетни прогнози още през 1996 г. Според прогнозите дългът на САЩ до 2015 г. ще бъде или 78%, или 83% от БВП, в зависимост от това доколко Конгресът ще се вслуша в призивите им. Прогнозата за настоящата година пък е за ниво от 72% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 10 години
Просто познанията ти по математика са слаби затова, ако беше завършил в някой Американски университет щеше да разбереш как се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Имат БВП 16.7 трлн.долара. Имат и таван на държавния дълг, който ще достигнат в края на септември тазигодина от също 16.7трлн.долараЕ, как това е 73% от БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още