IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Нидерландия може да нарасне до 11,8% от БВП през 2020 г.

Заради извънредните разходи за компенсиране на негативните ефекти от коронавируса, дефицитът се очаква да се повиши до 90 млрд. евро

17:33 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Улиците на Амстердам, Нидерландия. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Улиците на Амстердам, Нидерландия. Снимка: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Нидерландия може да нарасне до 90 млрд. евро, или до 11,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2020 г. заради нарасналите разходи за противодействие на финансовото въздействие от избухването на коронавируса, предава Ройтерс, цитирайки съобщение на финансовото министерство в петък (24 април). 

От министерството добавят, че тези данни са "първа, груба оценка".

„Кабинетът очаква значително икономическо свиване, като може да разчита на много по-малко приходи от данъци и в допълнение ще харчи много пари за мерки за подкрепа“, се посочва още в съобщението.

До момента мерките включват спиране на плащането на данъци, подкрепа за компаниите, които са загубили приходи заради разпространението на вируса, за да им помогнат да изплащат до 90% от заплатите на работниците си, както и серия от програми за гаранции по корпоративни заеми.

Холандското правителство, което се гордее с фискалната си предпазливост, заяви, че съотношението на дълга към БВП вероятно ще нарасне до 65,2% през тази година, по-високо от теоретично разрешеното ниво съгласно правилата на Европейския съюз (ЕС), но по-ниско от средното за страните от блока.

Към днешна дата Нидерландия е регистрирала 36 535 случая на заразени с коронавирус, като броят на тези с фатален край достига 4289. Страната заема 14-о място по брой на заразените в световен мащаб, както и 6-а позиция сред страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още