Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бюджетният дефицит на Нидерландия може да нарасне до 11,8% от БВП през 2020 г.

Заради извънредните разходи за компенсиране на негативните ефекти от коронавируса, дефицитът се очаква да се повиши до 90 млрд. евро

Бюджетният дефицит на Нидерландия може да нарасне до 11,8% от БВП през 2020 г.

Улиците на Амстердам, Нидерландия. Снимка: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Нидерландия може да нарасне до 90 млрд. евро, или до 11,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2020 г. заради нарасналите разходи за противодействие на финансовото въздействие от избухването на коронавируса, предава Ройтерс, цитирайки съобщение на финансовото министерство в петък (24 април). 

Още по темата

От министерството добавят, че тези данни са "първа, груба оценка".

„Кабинетът очаква значително икономическо свиване, като може да разчита на много по-малко приходи от данъци и в допълнение ще харчи много пари за мерки за подкрепа“, се посочва още в съобщението.

До момента мерките включват спиране на плащането на данъци, подкрепа за компаниите, които са загубили приходи заради разпространението на вируса, за да им помогнат да изплащат до 90% от заплатите на работниците си, както и серия от програми за гаранции по корпоративни заеми.

Холандското правителство, което се гордее с фискалната си предпазливост, заяви, че съотношението на дълга към БВП вероятно ще нарасне до 65,2% през тази година, по-високо от теоретично разрешеното ниво съгласно правилата на Европейския съюз (ЕС), но по-ниско от средното за страните от блока.

Към днешна дата Нидерландия е регистрирала 36 535 случая на заразени с коронавирус, като броят на тези с фатален край достига 4289. Страната заема 14-о място по брой на заразените в световен мащаб, както и 6-а позиция сред страните от ЕС.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Коронавирусът може да задълбочи социалното неравенство в САЩ