IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ се утрои до 3,1 трилиона долара

Размерът на дълга надхвърли БВП за финансовата 2020 година за първи път от повече от 70 години

22:56 | 16.10.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-голямата икономика в света току-що отчете най-големия си фискален дефицит.
Дефицитът в бюджета на САЩ се утрои до 3,1 трилиона долара през фискалната 2020 г., приключила през септември, като по този начин държавният дълг надвиши размера на икономиката, след като депутатите отвориха “кесията за харчове”, за да смекчат удара от пандемията от коронавирус, показват данните на Министерството на финансите от петък, цитирани от Bloomberg. За сравнение, дефицитът през фискалната 2019 г. възлизаше на "едва"  984 милиарда долара.

Дефицитът като дял от икономиката нарасна до 16%, най-големият от 1945 г., въз основа на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. В края на финансовата криза през 2009 г. съотношението беше близо 10%, преди бавно да се стесни през 2015 г.

Федералните разходи скочиха с 47,3% до 6,55 трилиона долара през фискалната 2020 г., предизвикани от увеличените разходи за обезщетение за безработица и малкия бизнес след разпоредените от правителството мерки за смекчаване на разпространението на коронавируса.

Тъй като икономиката влезе в рецесия през февруари, правителствените приходи спаднаха с 1,2% спрямо година по-рано. Постъпленията от данъци върху доходите на физически и юридически лица са се понижили през тази година в сравнение с миналата.

Пандемията и действията на президента Доналд Тръмп и Конгреса за ограничаване на икономическите щети бързо доведоха до ера на още по-големи дефицити и заеми, изпращайки фискалните ястреби в хибернация.

От своя страна Федералният резерв отприщи програми, за да вдигне икономиката на крака. Централната банка намали основния лихвен процент почти до нула през март и очаква да запази разходите по заеми много ниски, вероятно и през следващите години.

Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл предупреди, че без допълнителна държавна помощ ще се стигне до плавно възстановяване и каза, че предоставянето на твърде много стимули няма да бъде проблем.

Опасенията за дефицитите са смекчени, защото за правителството е  евтино да взема пари назаем, Всъщност плащанията по федерални лихви тази година са се свили поради спадащите лихви.

Все пак съотношението на дълга към БВП вече е над 100% и задълженията вероятно ще продължат да се увеличават и през следващите три десетилетия.

Федералният дълг се е увеличил с 25% за годината, до 21 трилиона долара в края на септември, от 16,8 трилиона долара в началото на фискалната 2020 г. Комитетът за отговорен федерален бюджет изчислява, че като дял от икономката дългът е достигнал 102% от БВП,  надхвърляйки размера на икономиката за цялата финансова година за първи път от повече от 70 години.

Експертите посочват, че американското правителство ще трябва да се върне към пътя на устойчив дефицит, но трябва да се отложи повишаването на данъците и съкращаването на разходите, необходими за постигането на тази цел,  докато отшуми коронавирусната пандемия.

Бюджетната служба към Конгреса (CBO) заяви, че фискалният дефицит ще остане повишен през следващото десетилетие. Най-ниският прогнозен дефицит през следващото десетилетие е от 1,080 трилиона долара за фискалната 2027 г., прогнозира CBO.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и топ икономисти призоваха двете партии в Конгреса да оставят настрана различията си и да приемат повече фискални облекчения във връзка с коронавирусната криза, но в последно време преговорите по нов пакет от помощи загубиха скорост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 3 години
2016г. писах за системната криза в какво се състои https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1752811994997027&id=100008047303426
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 3 години
За какво говорят цифрите тук - https://***.usdebtclock.org/index.html Държ.дълг - 27 трлн. срещу 19трлн.БВП и 4,246трлн.бюджетен дефицит , 82трлн. общ дълг и 3,852трлн.лихви ,569трлн.финансови деривати. Търг.дефицит 830млрд. от които 301 с Китай.За 2024г. - https://***.usdebtclock.org/current-rates.html Държ.дълг 48трлн. ,26трлн. БВП и 6,350трлн.бюдж.дефицит 129трлн. общ дълг и 5,332трлн. лихви , 629трлн. финан.деривати ,търг.дефицит намалява както и вноса на петрол. Историята и науката доказа ,че лихвата е рак на обществото https://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html"Лихва върху всичко, по думите на американския специалист по история на икономиката Джон Л. Кинг, представлява "незримата машина за разруха" в така наречената свободна пазарна икономика"- https://***.book.store.bg/p61280/parite-bez-lihvi-i-inflacia-margaret-kenedi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Нека американците да изберат пак Тръмп за президент Не изпълни нищо от това което обеща Обеща да построи стената с Мексико и мексиканците да я платят Нищо подобно не се случи Построи някакви 200 мили и мексиканците му казаха да си гледа работата когато поиска те да я платята Обеща да намали търговския дефицит с Китай и да върне американските компании в С А Щ Нищо подобно не се случи Търговския дефицит с Китай е най висок от както се води статистика Обеща да намали дълга на С А Щ но виждате че дефицита е по голям от Б В П за пръв път в историята на С А Щ Единственото обещание което изпълни е че намали данъците на богатите и ги направи много по богати Как ли се чувстват американците след като разбраха че един милиардер е платил федерални данъци от 7500 долара за 2016
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пише милЯрд, иначе тръгнало да споделя глупостите си по форумите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 3 години
Тия направиха огромна планина от дългове за сметка на останалия свят ....... блалона като си спука рано или късно всички дружно ще поемем цунамито..... Мисля си че идват времената когато валута не трябва да се държи освен за ежедневните нужди. Всичко трябва да е в активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Ако населението на САЩ с нашето, то си представете да подари на населението едни 80 милярд лева долу горе по 1000 лева на всеки човек на месец и това е само с колко е на минус бюджета. Представете се какво щеше да е положението в БГ тогава. А видиш ли безработицата се покачва и са в тотална криза. И сега да си представим тази куха икономика без тия стимули??? Извода е само един, без печатница няма икономика там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още