Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бюджетният дефицит на САЩ се утрои до 3,1 трилиона долара

Размерът на дълга надхвърли БВП за финансовата 2020 година за първи път от повече от 70 години

Бюджетният дефицит на САЩ се утрои до 3,1 трилиона долара

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-голямата икономика в света току-що отчете най-големия си фискален дефицит.
Дефицитът в бюджета на САЩ се утрои до 3,1 трилиона долара през фискалната 2020 г., приключила през септември, като по този начин държавният дълг надвиши размера на икономиката, след като депутатите отвориха “кесията за харчове”, за да смекчат удара от пандемията от коронавирус, показват данните на Министерството на финансите от петък, цитирани от Bloomberg. За сравнение, дефицитът през фискалната 2019 г. възлизаше на "едва"  984 милиарда долара.

Дефицитът като дял от икономиката нарасна до 16%, най-големият от 1945 г., въз основа на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. В края на финансовата криза през 2009 г. съотношението беше близо 10%, преди бавно да се стесни през 2015 г.

Федералните разходи скочиха с 47,3% до 6,55 трилиона долара през фискалната 2020 г., предизвикани от увеличените разходи за обезщетение за безработица и малкия бизнес след разпоредените от правителството мерки за смекчаване на разпространението на коронавируса.

Тъй като икономиката влезе в рецесия през февруари, правителствените приходи спаднаха с 1,2% спрямо година по-рано. Постъпленията от данъци върху доходите на физически и юридически лица са се понижили през тази година в сравнение с миналата.

Пандемията и действията на президента Доналд Тръмп и Конгреса за ограничаване на икономическите щети бързо доведоха до ера на още по-големи дефицити и заеми, изпращайки фискалните ястреби в хибернация.

От своя страна Федералният резерв отприщи програми, за да вдигне икономиката на крака. Централната банка намали основния лихвен процент почти до нула през март и очаква да запази разходите по заеми много ниски, вероятно и през следващите години.

Още по темата

Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл предупреди, че без допълнителна държавна помощ ще се стигне до плавно възстановяване и каза, че предоставянето на твърде много стимули няма да бъде проблем.

Опасенията за дефицитите са смекчени, защото за правителството е  евтино да взема пари назаем, Всъщност плащанията по федерални лихви тази година са се свили поради спадащите лихви.

Все пак съотношението на дълга към БВП вече е над 100% и задълженията вероятно ще продължат да се увеличават и през следващите три десетилетия.

Федералният дълг се е увеличил с 25% за годината, до 21 трилиона долара в края на септември, от 16,8 трилиона долара в началото на фискалната 2020 г. Комитетът за отговорен федерален бюджет изчислява, че като дял от икономката дългът е достигнал 102% от БВП,  надхвърляйки размера на икономиката за цялата финансова година за първи път от повече от 70 години.

Експертите посочват, че американското правителство ще трябва да се върне към пътя на устойчив дефицит, но трябва да се отложи повишаването на данъците и съкращаването на разходите, необходими за постигането на тази цел,  докато отшуми коронавирусната пандемия.

Бюджетната служба към Конгреса (CBO) заяви, че фискалният дефицит ще остане повишен през следващото десетилетие. Най-ниският прогнозен дефицит през следващото десетилетие е от 1,080 трилиона долара за фискалната 2027 г., прогнозира CBO.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и топ икономисти призоваха двете партии в Конгреса да оставят настрана различията си и да приемат повече фискални облекчения във връзка с коронавирусната криза, но в последно време преговорите по нов пакет от помощи загубиха скорост.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
0
 
6
преди 4 дни
2016г. писах за системната криза в какво се състои https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1752811994997027&id=100008047303426
2
 
0
 
5
преди 4 дни
За какво говорят цифрите тук - https://www.usdebtclock.org/index.html
Държ.дълг - 27 трлн. срещу 19трлн.БВП и 4,246трлн.бюджетен дефицит , 82трлн. общ дълг и 3,852трлн.лихви ,569трлн.финансови деривати.
Търг.дефицит 830млрд. от които 301 с Китай.
За 2024г. - https://www.usdebtclock.org/current-rates.html
Държ.дълг 48трлн. ,26трлн. БВП и 6,350трлн.бюдж.дефицит
129трлн. общ дълг и 5,332трлн. лихви , 629трлн. финан.деривати ,търг.дефицит намалява както и вноса на петрол.

Историята и науката доказа ,че лихвата е рак на обществото https://www.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html
"Лихва върху всичко, по думите на американския специалист по история на икономиката Джон Л. Кинг, представлява "незримата машина за разруха" в така наречената свободна пазарна икономика"- https://www.book.store.bg/p61280/parite-bez-lihvi-i-inflacia-margaret-kenedi.html
2
 
2
 
4
преди 4 дни
Нека американците да изберат пак Тръмп за президент Не изпълни нищо от това което обеща
Обеща да построи стената с Мексико и мексиканците да я платят Нищо подобно не се случи Построи някакви 200 мили и мексиканците му казаха да си гледа работата когато поиска те да я платята
Обеща да намали търговския дефицит с Китай и да върне американските компании в С А Щ Нищо подобно не се случи Търговския дефицит с Китай е най висок от както се води статистика
Обеща да намали дълга на С А Щ но виждате че дефицита е по голям от Б В П за пръв път в историята на С А Щ
Единственото обещание което изпълни е че намали данъците на богатите и ги направи много по богати Как ли се чувстват американците след като разбраха че един милиардер е платил федерални данъци от 7500 долара за 2016
4
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: Боян
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Пише милЯрд, иначе тръгнало да споделя глупостите си по форумите...
1
 
5
 
2
преди 5 дни
Тия направиха огромна планина от дългове за сметка на останалия свят ....... блалона като си спука рано или късно всички дружно ще поемем цунамито..... Мисля си че идват времената когато валута не трябва да се държи освен за ежедневните нужди. Всичко трябва да е в активи.

Още от Новини
Потребителският климат в Германия се влошава от страх за повторна блокада