IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната нараства с най-бавни темпове от 2013 г. насам

Общият PMI индекс на мениджърите по поръчките е продължил да отслабва и през януари, достигайки ниво от 51 пункта

14:40 | 05.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната отбелязва най-бавния си темп на растеж от средата на 2013 г. насам, след като забавянето при промишлеността се разпростря и в сектора на услугите. В същото време търсенето отчита спад за първи път от над четири години насам, съобщава Ройтерс.

Данните не предполагат и подобряване на ситуацията скоро, което означава, че се задават още разочароващи резултати за Европейската централна банка (ЕЦБ), която наскоро прекрати своята програма за изкупуване на облигации на стойност 2,6 млрд. долара.

Общият PMI индекс на мениджърите по поръчките е продължил да отслабва и през януари, достигайки ниво от 51 пункта при 51,1 пункта през декември. Това е и най-слабото му четене от юли 2013 г. насам.

И макар това да е малко над предварителното четене от 50,7 пункта, резултатът е едва с един пункт над границата от 50 пункта, която разделя свиването от растежа.

Според икономиста на IHS Markit Крис Уилямсън еврозоната е започнала 2019 г. без значителна промяна, като нивата на растежа са близо до стагнацията на фона на отслабващото търсене на храни и услуги. „Това, което започна като производствено и водено от износа забавяне показа все повече признаци за заразяване и на сектора на услугите“, заяви той.

В същото време данни от по-рано през деня показаха, че макар германската активност да отбелязва ускорение до 52,1 пункта предходния месец, то общият PMI индекс във Франция потъва до 48,2 пункта – най-ниското ниво от над четири години насам.

Данните за преобладаващия сектор на услугите в еврозоната показват, че активността му остава без промяна на нивото от декември – 51,2 пункта, което е и най-ниското четене от ноември 2014 г. насам. При промишлената активност растежът през януари е минимален.

По думите на Уилямсън общият PMI индекс сочи към икономически растеж от едва 0,1% през първото тримесечие на годината, много по-слаби резултати от прогнозираните 0,4% от икономисти, допитани от Ройтерс.

Част от това отслабване идва от забавянията в производството на някои фирми за втори пореден месец.

Друг признак за забавяне е и това, че фирмите за услуги са увеличили работната си ръка с най-бавното си темпо от края на 2016 г. насам. Индексът за заетостта се понижи до 52,3 пункта от 53,6 пункта през декември.

„Ръстът на заетостта също е засегнат от нарастващата предпазливост за разширяване на капацитета“, посочи ще Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още