IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната нараства за първи път от 6 месеца

Френската икономика се подобрява, а германското производство достигна рекордно ниво

13:11 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната се подобри през март според предварителните данни, публикувани в сряда, но икономиките се подготвят за трета вълна от Covid-19, която може да провали възстановяването, съобщава CNBC.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit за март достигна 52,5 пункта спрямо 48,1 пункта през февруари. Стойност над 50 показва подобряване на икономическата активност.

PMI PMI

Предварителните данни показват първа икономическа експанзия в региона от септември и най-голямото увеличение от юли насам.

„Икономиката на еврозоната надмина очакванията през март, показвайки много по-добро от очакваното разрастване, благодарение главно на рекордния скок в производството“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Производството е най-големият двигател на икономическите резултати през този месец, но секторът на услугите - най-силно засегнат от пандемията - също отчита подобрение, достигайки седеммесечен връх.

Съществуват обаче опасения как ще се представи икономиката на еврозоната през второто тримесечие, тъй като социалните ограничения остават в сила. Тази седмица Германия реши да удължи блокирането в страната и да наложи строги ограничения през Великденския уикенд. В Париж и около 14 други региона жителите също са поставени в режим на блокиране на фона на увеличаващия се брой заразени. Полша също обяви по-строги ограничения за придвижване.

„Перспективите обаче се влошиха на фона на нарастващите нива на зараза с COVID-19 и новите мерки за блокиране. Следователно този двускоростен характер на икономиката вероятно ще се запази още известно време, тъй като производителите се възползват от възстановяването на глобалното търсене, но компаниите, обслужващи потребителите, остават ограничени от мерките за социално дистанциране “, каза Уилямсън.

Европейската централна банка изчисли по-рано този месец БВП от 4% за еврозоната през тази година и 4,1% за 2022 г. Прогнозата обаче зависи от развитието на пандемията и темповете на ваксинации в регион.

Френската икономика се подобрява

Франция обяви във вторник по-интензивна кампания за ваксиниране. Всеки над 70-годишна възраст ще може да бъде ваксиниран от събота, като ще бъдат отворени повече центрове за ваксинация, за да се засили разпространението на ваксините от следващия месец.

Последните данни за бизнес активността в страната достигнаха тримесечен връх, макар и все още в границите под 50 пункта, която разделя растежа от свиването. Индексът на мениджърите на поръчките (PMI) на IHS Markit достигна 49,5 пункта през март от 47 пункта през февруари.

PMI PMI

„Активността се насочи към стабилизация, като обърна низходящата посока, наблюдавана през януари и февруари. Въпреки това, продължават предизвикателствата, свързани с пандемията“, заяви Елиът Кер, икономист в IHS Markit.

„Първо, недостигът на суровини продължи да води до значително по-високи разходи, което може да притисне маржовете на печалба, докато възстановяването на условията на търсене не набере темп. На второ място, заплахата от неуспехи за отваряне на икономиката остава осезаема“, каза той.

Германското производство достига рекордно ниво

Междувременно германският производствен сектор продължава да поддържа най-голямата европейска икономика. Германската фабрична активност се повиши до рекордно високо ниво през март, а секторът на услугите се разшири след пет последователни месеца на свиване, посочва Ройтерс.

PMI индексът за активността в производствения сектор достигна до 66,6 пункта, ниво, което не е достигано от април 1996 г.

PMI PMI

Данните също така сочат за съживяване в сектора на услугите, който пострада от мерките срещу COVID-19, наложени през ноември и които бяха облекчени в началото на този месец.

PMI за сектора на услугите се повиши до седеммесечен връх от 50,8 пункта, спрямо 45,7 през февруари.

„Продължителният подем във фабричния сектор доведе до безпрецедентно високи стойности на производствения PMI, като растежът на глобалното търсене на германски стоки не показва признаци на отслабване и бизнесът съобщава, че по-рано отлаганите инвестиции вече се реализират“, заяви Фил Смит, директор в IHS Markit.

Той добави обаче, че веригите за доставки са под натиск, което увеличава бързо фабричните разходи за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още