IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната през октомври се оказва не толкова динамична

Второто четене на PMI индекса показва стойност от 53,3 пункта, а при първото тя беше 53,7 пункта

14:51 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната през октомври не е била толкова динамична, колкото се смяташе, показват ревизираните данни на частната компания Markit, цитирани от Ройтрес. Резултатът показва, че възстановяването във валутния съюз продължава, но се затруднява да набере инерция.

Втори пореден месец компаниите задържат цените, въпреки че разходите нарастват с най-резкия темп от юли 2015 г.

Широкият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната е 53,3 пункта през октомври. Първото четене показа стойност от 53,7 пункта. Нивото през септември обаче беше най-високото от януари – 52,6 пункта.

Индексът е над ключовата граница от 50 пункта, която разделя свиване от експанзия, от средата на 2013 г.

„Икономиката продължавa да се възстановява, но липсва движеща сила и това показва, че добрите усилия на ЕЦБ да стимулира икономиката все още не са проработили“, казва Питър Диксън от Commerzbank.

Според Markit индексът подсказва, че ръстът през четвъртото тримесечие ще е 0,3%, което съвпада с прогнозите на икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс.

Повече за пазарите и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18 ноември в Интер Експо Център в София. Регистрирайте се сега със специална цена за ранна регистрация до 7 ноември 2016 г.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още