Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнес активността в еврозоната продължава да свива и през февруари

Общият индекс на мениджърите по поръчките бе ревизиран в посока нагоре до 48,8 пункта, но остава под прага за растеж

Бизнес активността в еврозоната продължава да свива и през февруари

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Икономиката на еврозоната почти със сигурност се намира в двойна рецесия на фона на продължаващите блокади срещу коронавируса, които тежат върху сектора на услугите. Въпреки това надеждите около разпространението на ваксините разпалва оптимизма, посочва Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit за февруари бе ревизиран в посока нагоре до 48,8 пункта от предварителната оценка за 48,1 пункта. Това е ръст спрямо януарските стойности от 47,8 пункта, но остава под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването.

Общ индекс PMI за еврозоната. Графика: tradingeconomics

Повишението до голяма степен се дължи основно на силното производство, тъй като повечето заводи във валутния блок продължиха да са отворени. Не така обаче стоят нещата в сектора на услугите, където блокадите принудиха много бизнеси да останат затворени.

Икономиката на еврозоната се е свила през първите две тримесечия на 2020 г., а според проучване на Ройтерс сред икономисти миналия месец това ще е така и през четвъртото тримесечие на миналата и първото на тази година.

Причина за това е по-бавното разпространение на ваксините в Европейския съюз, тревогите за новите щамове на коронавируса, забавената икономическа активност и растящата безработица.

Секторът на услугите в Германия – най-голямата европейска икономика, продължава да страда заради удължените блокади, а френската бизнес активност спадна до тримесечно дъно. Секторите на услугите в Испания и Италия също отбелязват свиване на активността отново.

PMI индексът за сектора на услугите в еврозоната нараства до 45,7 пункта миналия месец спрямо януарските 45,4 пункта и предварителната оценка от 44,7 пункта, но и той е още далеч от прага за растеж.

И въпреки че кампанията по разпространението на ваксини в ЕС е белязана от забавяния и прекъсвания, то очакванията са нещата да се стабилизират. Общият индекс за бъдещото производство, който изчислява оптимизма в еврозоната, скочи до 67 пункта през февруари от 64,2 пункта, посочва още Ройтерс.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕС е внесъл почти два пъти по-малко стоки от Великобритания до февруари