IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната расте с най-бавния си темп от четири години

По-бавният растеж при поръчките и намаляващият внос са придружени и от влошен оптимизъм за бъдещите прогнози, както и от по-високи разходи и цени

13:25 | 23.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната нараства с най-бавния си темп от четири години насам през ноември. Това показват предварителните данни за общия индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit.

По-бавният растеж при поръчките и намаляващият внос са придружени и от влошен оптимизъм за бъдещите прогнози, както и от по-високи разходи и цени.

Според данните PMI индексът спада от 53,1 пункта през октомври до 52,4 пункта през ноември – това е и най-слабото четене от декември 2014 г. насам.

Забавянето в ръста на бизнес активността отново е най-ясно изразено при производствения сектор, където се наблюдава минимален ръст. Той е и най-слабият от началото на възстановяването на производството през юли 2013 г.

Производственият ръст почти не отбеляза промяна на фона на второто поредно месечно понижение при заводските поръчки и износа.

„Охлаждането на растежа при бизнеса в еврозоната до четиригодишно дъно засилва сигналите, че икономиката е изправена пред разочароващ край на годината“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист към IHS Markit. По думите му забавянето също така временно се влошава и от продължаващите разочароващи резултати при продажбите на автомобили.

Секторът на услугите се доказва като по-устойчив в сравнение с производството на стоки. Въпреки това данните за ноември показват, че забавянето е по-обширно и се простира и отвъд производството. Експанзията при сектора на услугите се забавя до малко над двегодишно дъно.

Ръстът на заетостта и в двата сектора също се забавя, достигайки до най-ниските си нива от 22 месеца насам, тъй като повечето фирми ограничават плановете си за експанзия.

И докато растежът се забавя, то ценовият натиск остава висок. Инфлацията на входящите цени се забави минимално и остана малко над средната от началото на годината. Това се дължи основно на по-високите разходи за енергия, суровини и персонал.

При изходящите цени инфлацията също остава по-висока, без промяна спрямо октомври.

При отделните държави Германия остава ключова област на притеснение, като ръстът на бизнес активността се свива до близо четиригодишно дъно, което е налице както при стоките, така и при услугите. Забавяне се наблюдава и при създаването на нови работни места.

Увеличението на новите поръчки е близо до стагнацията заради продължаващ спад при износа.

По-добро представяне растежът има във Франция, задминавайки Германия за втори пореден месец.

Заводското производство се свива за втори пореден месец, макар и с малко. Това се дължи на пониженото търсене, най-вече за автомобили и влошените условия на пазара. В същото време обаче активността в сектора на услугите продължава да нараства през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 5 години
Бойко , четеш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още