IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната расте въпреки помръкналия оптимизъм

Според данните от индекса на мениджърите по поръчки сегашното представяне е възможно да не се задържи още дълго

16:47 | 05.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Роътерс</em></p>

Снимка: Роътерс

Бизнес активността в еврозоната отбеляза лек ръст през август, въпреки че засилващите се търговски конфликти в световен мащаб се отразяват на оптимизма, намеквайки, че сегашният темп може да не се запази още дълго.

Признаците за стабилен растеж и инфлационен натиск означават, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да се откаже от намеренията си до края на годината да сложи край на своята програма за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, съобщава Ройтерс.

Единният индекс PMI на мениджърите по поръчките на IHS Markit – измерител на икономическото здраве на общността, нараства през август до 54,5 пункта от 54,3 пункта през юли – малко над предходното предварително четене за 54,4 пункта. Стойност над 50 пункта означава, че се наблюдава растеж.

Според данните за август икономическият ръст на еврозоната за тримесечието е 0,4%, което е в съответствие с прогнозите на икономисти в проучване на Ройтерс от миналия месец, посочват от IHS Markit. Те обаче също така повдигат въпроса и за това дали този темп може да бъде поддържан и през следващото тримесечие.

„Търговската война имаше известен ефект. Политиките, които бяха приложени досега от САЩ срещу еврозоната, са доста ограничени, но тревогите от протекционизъм, нарастващи в бъдеще, могат да окажат влияние върху бизнеса“, посочва Джак Алън от Capital Economics.

Индексът, измерващ оптимизма в еврозоната потъна до двугодишно дъно от 61,6 пункта, като от IHS Markit посочват, че мениджърите по поръчките са притеснени за влиянието от търговските войни.

Индексът за сектора на услугите от своя страна нарасна до 54,4 пункта от 54,2 пункта – в съответствие с предварителните данни, но много под стойностите, наблюдавани в началото на годината.

Източник: tradingeconomics.com

На този фон промишлеността отбелязва забавяне на ръста до 54,6 пункта от 55,1 пункта.

Според наличните данни всички държави отбелязват ръст на бизнес активността, като растежът е най-силен в Ирландия, където достига 7-месечен връх, и Германия, където резултатите са най-добрите от шест месеца насам, съобщава tradingeconomics.com.

На обратнит полюс е Италия, която отчита най-слабия темп на разрастване от 22 месеца насам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още