IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се подобри през април

Икономиката на блока се очаква да нарасне с 1,5% през това тримесечие

12:36 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната се подобри миналия месец, тъй като доминиращата индустрия на услугите в блока се върна към растеж, сочи проучване, което също показва, че фирмите са изправени пред нарастващи разходи за суровини, съобщи Ройтерс.

Европа е в трета вълна от коронавирус, която принуждава някои правителства да подновят мерките за блокиране, за да ограничат разпространението му, но фабриките в голямата си част остават отворени и индустрията на услугите се адаптира към ситуацията.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit, приет като добър показател за икономическото здраве, се покачи до 53,8 пункта миналия месец от 53,2 пункта през март. Той остава над 50 пункта, които са границата между свиването и разширяването.

PMI PMI

Икономиката на блока се очаква да нарасне с 1,5% през това тримесечие, показа проучване на Ройтерс миналия месец.

„Данните от проучването през април предоставят обнадеждаващи доказателства, че еврозоната ще се измъкне от двойната рецесия през второто тримесечие“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„Производственият бум, подхранван от нарастващото търсене както на вътрешния, така и на експортния пазар, тъй като много икономики излизат от блокадите, е придружен от признаци, че секторът на услугите също се е върнал към растеж“, коментира той.

PMI за индустрията на услугите се повиши до 50,5 пункта от 49,6 пункта, надминавайки с малко първоначалните данни за 50,3 пункта. Производственият PMI в същото време показа, че ръстът на фабричната активност се е покачил до рекордно високо ниво през април.

Но прекъсванията на веригата на доставки, причинени от пандемията, доведоха до нарастващи цени за производителите.

„Докато съживяването на икономиката води до нарастване на инфлационния натиск, той засега изглежда до голяма степен ограничен до производствения сектор“, каза Уилямсън.

Въпреки че първоначално програмата за ваксиниране в еврозоната беше засегната от проблеми, тя започна да се ускорява и оптимизмът сред компаниите, предоставящи услуги, се подобри. Индексът на бизнес очакванията се повиши до 68,4 пункта от 67,4 пункта, най-високия от повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още