Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнес активността в еврозоната се подобри през април

Икономиката на блока се очаква да нарасне с 1,5% през това тримесечие

Бизнес активността в еврозоната се подобри през април

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната се подобри миналия месец, тъй като доминиращата индустрия на услугите в блока се върна към растеж, сочи проучване, което също показва, че фирмите са изправени пред нарастващи разходи за суровини, съобщи Ройтерс.

Европа е в трета вълна от коронавирус, която принуждава някои правителства да подновят мерките за блокиране, за да ограничат разпространението му, но фабриките в голямата си част остават отворени и индустрията на услугите се адаптира към ситуацията.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit, приет като добър показател за икономическото здраве, се покачи до 53,8 пункта миналия месец от 53,2 пункта през март. Той остава над 50 пункта, които са границата между свиването и разширяването.

Икономиката на блока се очаква да нарасне с 1,5% през това тримесечие, показа проучване на Ройтерс миналия месец.

„Данните от проучването през април предоставят обнадеждаващи доказателства, че еврозоната ще се измъкне от двойната рецесия през второто тримесечие“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„Производственият бум, подхранван от нарастващото търсене както на вътрешния, така и на експортния пазар, тъй като много икономики излизат от блокадите, е придружен от признаци, че секторът на услугите също се е върнал към растеж“, коментира той.

PMI за индустрията на услугите се повиши до 50,5 пункта от 49,6 пункта, надминавайки с малко първоначалните данни за 50,3 пункта. Производственият PMI в същото време показа, че ръстът на фабричната активност се е покачил до рекордно високо ниво през април.

Но прекъсванията на веригата на доставки, причинени от пандемията, доведоха до нарастващи цени за производителите.

„Докато съживяването на икономиката води до нарастване на инфлационния натиск, той засега изглежда до голяма степен ограничен до производствения сектор“, каза Уилямсън.

Въпреки че първоначално програмата за ваксиниране в еврозоната беше засегната от проблеми, тя започна да се ускорява и оптимизмът сред компаниите, предоставящи услуги, се подобри. Индексът на бизнес очакванията се повиши до 68,4 пункта от 67,4 пункта, най-високия от повече от десетилетие.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката