IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се ускори с най-бързия темп от 15 години

Обратно на добрите настроения в Европа, възстановяването при британските фирми за услуги се забавя

14:21 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната се ускори с най-бързия темп от 15 години през юни, след като облекчаването на повечето мерки за борба с коронавируса възстанови индустрията на услугите в блока, съобщава Ройтерс.

Но този скок се случва на фона на увеличаващ се инфлационен натиск, недостиг на работна ръка и прекъсвания на доставките, причинени заради пандемията, допълва агенцията.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit, приеман като добър показател за икономическото здраве, се повиши до 59,5 пункта миналия месец от 57,1 през май, най-високото ниво от юни 2006 г. Първоначалната оценка беше за 59,2 пункта, което е много над границата от 50 пункта, разделяща свиването от разширяването.

„Икономическото възстановяване на Европа се ускори през юни, но инфлационният натиск също се засили“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

След подобрение в темпа на ваксинациите на континента правителствата позволиха на по-голямата част от сектора на услугите да отвори отново. PMI за услугите се е повишил до 58,3 пункта от 55,2 пункта през май и спрямо първоначалните данни за 58 пункта. Това е най-високата стойност за сектора на услугите от юли 2007 г.

услуги услуги

Въпреки че инфлационните рискове са изкривени нагоре, Европейската централна банка вероятно ще запази разхлабената си парична политика още известно време преди да предприеме промяна, показа проучване на Ройтерс от миналия месец.

В същото време с нарастване на търсенето и надеждите за още по-малко мерки, които да върнат живота към нормалното, оптимизмът за предстоящата година се подобри. Индексът на бизнес очакванията в сектора на услугите се покачи до 72,7нпункта от 71,2 пункта през май - най-високото ниво от август 2000 г.

Обратно на добрите настроения в Европа, възстановяването при британските фирми за услуги се забавя леко през юни, но ценовият натиск се повиши до рекордно ниво, добавяйки към признаци за по-нататъшно нарастване на инфлацията.

PMI индексът в сектора на услугите на Острова спадна до 62,4 пункта от 62,9 пункта през май, но остана над предварителните данни за 61,7 пункта. Темпът на създаване на работни места е най-бързият от седем години, но въпреки това недостигът на персонал допринася за изоставането.

Британската икономика се срина с близо 10% миналата година, тъй като страната беше една от най-тежко пострадалите в света от Covid-19. Но тази година се очаква икономиката да расте по-бързо от тази на Съединените щати и други напреднали икономики, подкрепена от бързото разпространение на ваксинациите и огромните парични и фискални стимули.

Въпреки ускорения растеж и инфлацията, надхвърляща целта от 2%, Английската централна банка (АЦБ) сигнализира, че не бърза да отслабва подкрепата си. Банкерите ще следят и за увеличаване на безработицата, когато правителствените помощи за пазара на труда бъдат прекратени през следващите три месеца.

По данни на IHS Markit се наблюдава и малък спад на износа поради ограниченията за пътуване. Някои фирми също заявиха, че проблемите, свързани с Brexit, са намалили поръчките за износ за Европейския съюз.

Общият PMI, включват и производствения сектор, също се е понижил, като е спаднал до 62,2 пункта от 62,9 пункта през май, което е най-високото ниво от началото на 1998 г., когато започва да се води статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още