IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се забавя под влиянието на търговското напрежение

Увеличава се броят на компаниите, които изразяват опасения за глобалния икономически растеж и ескалация на търговските войни

12:34 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната се е забавила повече от очакваното през юли, тъй като страховете, свързани с избухването на търговска война със САЩ и по-слабото разширяване на глобалната икономика, са повлияли негативно на оптимизма, съобщава Ройтерс.

Ръстът обаче е останал стабилен и в комбинация с повишаващите се цени резултатите за бизнес активността едва ли ще се отразят на Европейската централна банка, която иска постепенно да намали стимулите за пазарите.

Единният индекс PMI на мениджърите по поръчките в еврозоната на агенция Markit, смятан за добър индикатор за икономическата ситуация в региона, се понижива през юли до 54,3 пункта спрямо 54,9 пункта, отчетени през юни. Данните са предварителни, но все пак са добър индикатор за ситуацията. За сравнение, според прогнозата на Ройтерс се очакваше резултат от 54,8 пункта. Новите поръчки растат с най-бавно темпо от октомври 2016 г.

Ръстът на заетостта също се забавя, но остава силен, а бъдещите очаквания за бизнес активност са се понижили до 20-месечно дъно.

„Все още наблюдаваме приличен темп на растеж, макар че забавяне се отчита и при други показатели“, коментира главният икономист в IHS Markit Крис Уилямс. Той обясни още, че през юли се увеличава броя на компаниите, които изразяват притеснения за глобалния икономически растеж и ескалация на търговските войни.

САЩ наложиха мита върху част от китайския внос и заплашват да обложат всички стоки от азиатската страна. В същото време президентът Доналд Тръмп обяви Европейския съюз за търговски враг.

Междувременно от други данни, също предварителни, стана ясно, че индексът на мениджърите по поръчките в еврозоната в сектора на промишлеността се повишава до 55,1 пункта. За сравнение, през предходния месец бяха отчетени 54,9 пункта, а консенсусната прогноза на пазара беше за резултат от 54,8 пункта.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите обаче показа влошаване с резултат от 54,4 пункта спрямо 55,2 пункта, отчетени месец по-рано.

В проучването на Markit компаниите като цяло отчитат продължаващото нарастване на цените на горивата и другите петролни продукти, заедно с увеличаване на разходите за метали като стомана. В някои страни се наблюдава и натиск върху бизнеса по линия на увеличаването на заплатите.

„Анализът по-страни показва, че по-бързият растеж в Германия контрастира на лекото забавяне във Франция“, отбелязват още от агенция Markit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още