IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в китайската промишленост с първи ръст от ноември насам

Заводите са се възстановили от сезонния спад в началото на годината, а търсенето в износа се е отърсило от опасенията за търговска война

10:24 | 31.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Показател за активността сред производителите в Китай отбеляза първия си ръст от ноември насам, след като заводите са се възстановили от сезонния спад в началото на годината, а търсенето в износа се е отърсило от опасенията за търговска война, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството e нараснал до 51,5 пункта през март спрямо оценка за 50,6 пункта от анкета на Bloomberg и 50,3 пункта през предишния месец. Непроизводственият PMI показател, който включва услугите и строителството, е на ниво от 54,6 пункта, заяви статистическата служба в събота, спрямо 54,4 пункта през февруари. Общият показател сочи 54 пункта спрямо 52,9 пункта месец по-рано.

Всяко четене над 50 пункта сочи разширяване.

Промишлената активност помага на най-големия износител в света да премине през несигурността от новите мита върху китайски стоки за 50 млрд. долара, обявени от американския президент Доналд Тръмп, и ответните мерки на Пекин. Международните доставки са се увеличили през февруари заради силното търсене на фона на синхронизирано глобално разширяване.

Светът все още очаква администрацията на Тръмп да детайлизира списъка на продуктите, срещу които Белият дом нареди мита вследствие обвинения срещу Пекин за нарушаване на интелектуалната собственост. Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин каза в понеделник, че е „внимателно обнадежден“, че ще се постигне споразумение с Китай, докато в същото време притиска азиатската страна да отвори пазарите си повече. Китайското министерство на търговията заяви, че е отворено за преговори, но няма да се поддаде на „едностранно принуждение“.

„Износителите трябва да ускорят доставките си, за да избегнат по-високи мита по някои продукти“, коментира Реймънд Юнг, икономист към Australia & New Zealand Banking Group в Хонконг. „PMI ще кореспондира добре с БВП през първото тримесечие, което ще бъде по-високо от официалната цел за 6,5%. Данните за растежа ще позволят по-смели реформи, особено за финансово намаляване на задлъжнялостта.

Промишленото производство е нараснало през март, след като заводите отново са стартирали работа след празниците около Китайската нова година миналия месец, посочва статистическата служба. Новите износни поръчки са се повишили до 51,3 пункта от 49 пункта през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още