IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в китайската промишленост се забавя до 8-месечно дъно

Най-тревожни за производителите са данните на PMI индекса, според който новите поръчки за износ са спаднали под 50 пункта

09:33 | 01.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производственият сектор в Китай се е разраснал с най-бавния си темп от осем месеца насам през юли. Поръчките за износ са се понижили за пореден път, сигнализирайки влошаващи се перспективи пред икономиката и компаниите на фона на засилващия се търговски спор със САЩ, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на Caixin/Markit е спаднал до 50,8 пункта през юли от 51,0 пункта през предишния месец, съвпадайки с прогнозата на икономистите и нивото от ноември 2017 г.

Макар че за 14-и пореден месец индексът остава над границата от 50 пункта, която отделя растежа от свиването,  подиндексите за производството и новите поръчки са забавили ръста си миналия месец.

Това е накарало компаниите да продължат да съкращават работни места, макар че спадът в инвентара е потенциално положителен сигнал.

Най-тревожното за производителите е четенето на новите поръчки за износ, което показва понижение до 48,4 пункта – четвърти поред месец на свиващи се поръчки и най-лошият спад от юни 2016 г.

Слабата тенденция за поръчките за износ се случва, докато Китай и САЩ продължават да водят търговския си спор. На 6 юли двете страни си наложиха реципрочни мита върху стоки за по 34 млрд. долара на фона на ескалиращите предупреждения от множество инвеститори и политици, че войната може да накърни инвестициите и компаниите, а това ще удари глобалния растеж.

„Като цяло проучването сигнализира отслабваща тенденция в производството, тъй като мрачното състояние на пазара на износ е снижило представянето на сектора. Положителните движещи сили са ръстът при закупените наличности и отслабващият натиск върху капитала“, пише Джаншън Джун, директор на макроикономическия анализ в CEBM Group, в коментар към проучването.

Резултатите от анкетата на Caixin до голяма степен съответстват на официалния PMI, представен във вторник, който показа по-бавен производствен растеж през юли, като производственият индекс спадна до 51,2 пункта от 51,5 пункта през юни.

Ръстът в износа на Китай през юни се забави леко спрямо предишния месец и засега има малко признаци за по-широко влияние от митата върху заводите, а компаниите казват, че по-слабият юан им е помогнал да отслабят влиянието върху митата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още