IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в промишлеността в еврозоната спадна до 26-месечно дъно

Новите поръчки в Германия спадат за първи път от ноември 2014 г.

16:12 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в промишлеността в еврозоната спадна до 26-месечно дъно през октомври, като влошаване на показателите има и за Германия и други страни от региона, съобщава tradingeconomics.com, цитирайки данни на института IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в сектора на промишлеността в еврозоната се понижи до 52 пункта, което е малко под първоначалната оценка от 52,1 пункта и под данните за миналия месец от 53,2 пункта. Резултатът е разочароващ и за анализаторите, които очакваха 52,1 пункта.

Последното четене на данните за бизнес активността в промишлеността показва най-слабото разширяване в сектора от август 2016 г., като новите поръчки намаляват за първи път от ноември 2014 г. главно заради отслабването на търговията в световен мащаб.

Новите поръчки за износ пък отчитат спад за първи път от средата на 2013 г. насам. Производството в индустрията достигна най-слабия си темп на нарастване от декември 2014 г., а създаването на нови работни места в сектора е на нивата си от декември 2016 г. Бизнес доверието пък се влошава до нивата си от края на 2012 г. заради притесненията, свързани с търговския протекционизъм, политическата несигурност и възможността за въвеждане на още мита.

Данните за Германия за октомври са подобни, като индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността се понижава леко спрямо предварителните данни от 52,3 пункта до 52,2 пункта. За сравнение, през септември показателят беше на ниво от 53,7 пункта.

Последното четене показва най-слабия темп на разширяване на производствения сектор от май 2016 г. насам в най-голямата икономика в Европа, като новите поръчки спаднаха за първи път от ноември 2014 г., а продажбите за износ се свиват най-много в последните повече от пет години на фона на проблеми в автомобилния сектор и колебание сред чуждестранните клиенти. Темпът на създаване на работни места също се забавя. Очакванията за бъдещото производство в сектора се влошават за първи път от четири години насам.

В Италия и Франция се наблюдава също по-слаби данни за бизнес активността в промишлеността за изминалия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още