IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в промишлеността в Германия е най-слаба от миналия февруари

Бизнес доверието в еврозоната пък е на най-ниското си ниво от септември 2016 г. насам

13:43 | 01.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в Германия беше ревизиран в посока нагоре до 56,9 пункта през май спрямо предварителните данни за 56,8 пункта и при 58,1 пункта отчетени през април, става ясно от данните на IHS Markit, цитирани от tradingeconomics.com.

Последното четене на данните показва най-слабата активност в промишления сектор в най-голямата икономика в Европа от февруари 2017 г. насам, като производството, новите поръчки, износът и заетостта растат по-бавно. 

Освен това инфлацията на производствените разходи е най-висока от февруари заради покачващите се цени на петрола, докато производствените цени са нараснали най-малко за последните седем месеца. Бизнес доверието е положително, но очакванията за производство през следващите 12 месеца са най-ниските от октомври 2015 г.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в еврозоната се понижава до 55,5 пункта през май от отчетените 56,2 пункта през април. По този начин показателят се запазва без промяна в сравнение с предварителните данни, но и показва най-слабото разрастване на сектора от февруари 2017 г.

Производството, новите поръчки и заетостта в промишлеността в еврозоната се свиват през май. Инфлацията на производствените разходи обаче се повиши за първи път от четири месеца насам.

Бизнес активността в промишлеността през май нараства освен в Германия и в Холандия и Австрия, но и в трите държави темпото се забавя. По-слаб е растежът и в Испания и Италия. Бизнес доверието в еврозоната е най-ниско от септември 2016 г. насам. 

PMI индекс на сектора на промишлеността в Германия

През тази седмица предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат сигнализираха, че темпът на инфлацията в еврозоната се очаква да е скочил рязко нагоре през май, след като през предишния месец отбеляза лек спад. Прогнозите са нивото на инфлацията да е 1,9% през петия месец на годината спрямо 1,2% през предишния месец. 

Ако данните бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от април 2017 г. В същото време данните силно се доближават до инфлационната цел, преследвана от Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още