IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в промишлеността в Германия остана на 9-месечно дъно

Темпът на създаване на нови работни места в сектора се забавя за пети пореден месец

12:38 | 02.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в промишлеността в Германия остава на 9-месечно дъно през април, стана ясно от данните на агенция IHS Markit, които потвърждават предварителната оценка.

Индексът на мениджърите по поръчките IHS Markit се задържа на ниво от 58,1 пункта, което е малко под резултата за март – 58,2 пункта. 

Според изследването производството расте с по-бързи темпове, но новите поръчки се увеличават по-бавно за четвърти месец подред, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2016 г.

Темпът на създаване на нови работни места в сектора на промишлеността пък се забавя за пети пореден месец.

Доверието на производителите по отношение на перспективите пред производството се повишава през април от 18-месечното дъно, което беше отбелязано през март.

„Наблюдавахме бум в промишлеността в края на миналата година и по-всяка вероятност е имало прегряване, а предлагането се е стремило да се справи с търсенето, като секторът в момента също се справя сравнително добре, но без бурен растеж“, коментира Фил Смит, икономист в IHS Markit. Според него през май може да се наблюдава допълнително влошаване при новите поръчки заради рискове, свързани с перспективите за развитие.

Междувременно стана ясно, че инфлацията в Германия изненадващо се забавя през април, потвърждавайки предпазливостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно изключително плавното прекратяване на програмата за икономически стимули.

Растежът на цените в най-голямата икономика на Европейския съюз, хармонизирани спрямо данните за инфлацията в другите страни от ЕС, се е забавил до 1,4%. Очакванията за месеца бяха, че увеличението ще остане без промяна на месечна база, а именно на стойности от 1,5%.

В месечния си доклад за април Bundesbank посочи, че разцветът на германската икономика продължава, въпреки че нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2018 година може да е доста по-слабо, отколкото през предходните тримесечия.

Федералната статистическа служба планира да публикува първата си оценка за растежа на БВП за първото тримесечие на 15 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още