IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в промишлеността в Китай се запазва стабилна

Произведената продукция обаче успява да достигне 13-месечен връх

10:28 | 01.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в сектора на промишлеността в Китай се запазва стабилна на месечна база през януари, съобщава Financial Times, позовавайки се на проучването на частното икономическо списание Цайсин (Caixin) и компанията Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се задържа на ниво от 51,5 пункта през първия месец на 2018 г. спрямо декември, като резултатът напълно отговаря и на предварителните очаквания на анализаторите.

Проследяването на подиндекса, измерващ произведената продукция, достига най-високата си стойност от декември 2016 г., тъй като компаниите отчитат ръст на търсенето и съответно по-голяма производителност. Общият брой на новите поръчки бележи 19-ти пореден месец на растеж, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предходния месец. При продажбите извън граница също леко се забавя темпа на нарастване. 

Инфлацията при производствените разходи се забавя до петмесечно дъно, тъй като бизнесът отчита по-високи разходи основно за суровини, включително метали и опаковки.

„Производствената индустрия имаше добър старт през 2018 г., като в бъдеще обаче трябва да следим внимателно стабилността на търсенето“, коментира Джъншън Джун, директор за макроикономическите анализи в CEBM Group.

Проучването на Caixin и Markit е фокусирано върху малкия и средния бизнес в Китай.

Китайското правителство в момента се бори с огромния дълг на страната и силно замърсяващите околната среда отрасли, като същевременно прави преход към икономика, ориентирана към потреблението на стоки и услуги.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още