IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в промишлеността в САЩ за 2017 г. достигна 13-годишен връх

PMI индексът на Института за управление на предлагането се е повишил до 59,7 пункта миналия месец

17:56 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производственият сектор в САЩ се е разширил с най-бързия си темп от три месеца, a острият ръст на поръчките и производството е довел до най-силната година за заводите от 2004 г., предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на предлагането (ISM) се е повишил до 59,7 пункта миналия месец спрямо 58,2 пункта през ноември. Средно за годината показателят достига 57,6 пункта, което е най-добрият му резултат от 13 години.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 – за свиване. Секторът се разширява през последните 16 месеца.

Подиндексът на новите поръчки е скочил до 69,4 пункта, което е най-високото му ниво от почти 14 години, от 64 пункта миналия месец. Темпът на наемане на нови служители се забавя леко, но все пак остава положителен – показателят спада до 57 пункта от 59,7 пункта.

Според данните на асоциацията 16 от общо 18 производствени индустрии са се разширили през декември. Сред секторите, които отчитат най-силен растеж, са производството на машини, компютри и електроника и химикали.

Данните предполагат, че производството ще остане силно и в началото на 2018 г., макар че шестмесечното проучване на ISM сред мениджърите, публикувано миналия месец, показа, че заводите очакват растежът на капиталовите разходи да се забави тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още