IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в сектора на услугите в Германия с неочакван ръст през юни

Rъстът на новите поръчки и създаването на работни места са набрали скорост

13:17 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на частния сектор в Германия неочаквано се ускори през юни, стимулиран от повишаването на дейността в услугите, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) на IHS Markit се повиши до ниво от 54,2 пункта спрямо 53,4 пункта през май, което беше най-ниското му равнище от 20 месеца насам. Германия Германия

Допитването паказа още, че ръстът на новите поръчки и създаването на работни места са набрали скорост. Въпреки това промишлеността продължава да губи инерция, като е отбелязала най-слабото си повишение от година и половина. Поръчките за износ са пострадали заради намалелия интерес от САЩ и Китай.

„Основните данни в индекса PMI за Германия показват леко подобрение през юни благодарение на ускоряването на растежа в сектора на услугите, въпреки че представянето през второто тримесечие като цяло все още предвещава скромен ръст“, казва Фил Смит, главен икономист в HIS Markit.

Данните излизат само една седмица, след като представители на Европейската централна банка заявиха, че планират прекратяване на изкупуването на облигации тази година, сигранилизайки първите стъпки на институцията за отмяна на извънредните стимули.

Съобщението дойде въпреки данните, че икономиката на еврозоната е загубила част от възходящата си инерция.
Данни за Франция пък неочаквано показаха ръст на индекса до 55,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още