IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в сектора на услугите в Германия удари 19-месечно дъно

В еврозоната новите поръчки растат с най-бавно темпо от осем месеца насам

12:03 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в сектора на услугите в Германия и еврозоната се забавят през април на фона на очакване за запазване на нивото от предходния месец, става ясно от данните на агенция Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) в най-голямата икономика в Европа се понижи до 53 пункта спрямо 54,1 пункта, отчетени през март. Данните показват, че секторът на услугите в Германия се развива с най-бавно темпо от от септември 2016 г., достигайки по този начин 19-месечно дъно.

Новите поръчки пък се повишават с най-бавен темп от юли миналата година, а оптимизмът на бизнеса по отношение на перспективите за развитие се влошава до нивата си от миналия ноември.

Междувременно обаче темпът на създаване на нови работни места се ускорява до тримесечен връх.

Разгледано по категории, данните от Германия показват забавяне на активността във финансовото посредничество, хотелиерството, ресторантьорството и други. Пощенските и телекомуникационните компании пък се радват на разрастване на дейността си.

„Важно е да не забравяме, че охлаждането, което наблюдаваме от февруари насам идва след най-силният и най-дългият период на възстановяване и растеж за последните две десетилетия“, коментира Фил Смит, икономист в IHS Markit. Според него условията за бизнес все още са здравословни и компаниите се опитват да увеличат капацитета си на работа и то при наличието на добро състояние на пазара на труда.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) в еврозоната отчита спад през април до 54,7 пункта спрямо 55 пункта през март.

Новите поръчки в региона растат с най-бавно темпо от 8 месеца насам, а бизнес оптимизма се озова на 4-месечно дъно. В същото време създаването на нови работни места расте най-бързо от октомври 2007 г.

Сред най-големите икономики в Европа секторът на услугите показва забавяне освен в Германия, и в Испания. Без промяна спрямо предходния месец са данните за Италия, докато ръст в сектора на услугите се наблюдава във Франция и Ирландия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още