IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай се ускорява леко

Ръстът остава умерен и по-слаб спрямо историческите тенденции

09:43 | 03.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай се ускорява леко през октомври, но ръстът остава умерен и по-слаб спрямо историческите тенденции, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 50,6 пункта през септември до 51,2 пункта през октомври, показват данните на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) и компанията Markit. Стойността от септември беше 21-месечно дъно, а през август беше достигнат тримесечен връх.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а всяка под 50 – за свиване в сектора. 

Официалните данни на правителството за услугите в началото на седмицата показаха, че секторът отчита по-бавен, но все пак солиден ръст през октомври.

Китайските власти разчитат на ръст в сектора на услугите и потреблението, така че да ребалансират своя модел и икономиката да не разчита толкова много на инвестиции и износ. Услугите съставляват над половината от икономиката, като нарастващите заплата карат китайците да харчат повече, посочва Ройтерс.

За разлика от официалните данни, проучването на „Цайсин“ се фокусира върху по-малки, както и средни предприятия, които са подложени на по-голям натиск спрямо големите компании, подкрепени от държавата.

Един от положителните изводи е, че по-малките фирми повишават цените с най-бързия темп от над две години, като по този начин запазват маржовете на печалбата си, а и създават инфлационен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още