IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността във Великобритания се сви до четиримесечно дъно

Войната в Украйна и ускоряващата се инфлация тежат на сектора на услугите на страната, смятат от S&P Global

14:26 | 05.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Темпът на растеж на частния сектор във Великобритания се е свил до най-ниското си ниво през април, докато компаниите покачиха цените на най-широка база от края на 90-те насам, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS в услугите се е свил от 62,6 пункта през март до 58,9 пункта през април, което е било най-ниското ниво от януари, когато икономиката страдаше от разпространението на омикрон щама и бизнес нагласите се свиха до 18-месечно дъно.

Общият PMI индекс, включващ данните за секторите на производството и услугите, се е понижил от 60,9 пункта до 58,2 пункта през април.

Междувременно инфлацията във Великобритания през март се задържа на 30-годишен връх на ниво от 7%, или три пъти над целевото равнище на банката. Покачването на заплатите обаче не може да настигне големия ценови натиск и през март, заради което потребителското доверие се е свило до най-ниското си ниво от юли 2008 г. - потенциално предизвествие за рецесия.

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че британската икономика ще отбележи най-слабия ръст в страните членки на Г-7 в размер на 1,2% през 2023 г.

Според данните на S&P Global компаниите са продължили да наемат служители, за да отговорят на силното търсене, макар и с най-бавния темп от януари. Безработицата се е свила до 3,8% в трите месеца до февруари.

"Комбинацията от нарастващи разходи за издръжката на живот и войната в Украйна започна да натежава на сектора на услугите в страната през април, което се доказва и от рязкото забавяне в темпа на растеж на новите поръчки до най-ниското му ниво през тази година", каза директорът по икономика в S&P Global Андрю Харкър.

По-късно днес Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвите до 13-годишен връх. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още