IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия се оказа над прогнозите

По отношение на нагласите за следващите шест месеца обаче се наблюдава леко понижение

12:21 | 25.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието в германската икономика сред икономическите представители неочаквано се повиши през януари над предварителните прогнози, засилвайки оптимизма по отношение на двигателя на икономиката на еврозоната, съобщава investing.com.

Индексът на бизнес доверието на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, базиран на месечна анкета сред 7000 компании, се покачи до сезонно изгладените 117,6 пункта, след като при предишното четене беше 117,2 пункта, а анализаторите очакваха понижение до 117,1 пункта. 

Показателят за актуалната ситуация нарасна до 127,7 пункта през януари от 124,5 пункта, като данните също са над очакванията на пазара. При нагласите за следващите шест месеца обаче се наблюдава леко понижение.
Според проучването настроенията на бизнеса в производството се подобряват, докато в строителството индексът, измерващ доверието се понижава. 

Изследването на мюнхенския институт е направено сред 7000 германски фирми от производството, строителството и търговията на едно и дребно. 

"Германската икономика стартира динамично годината", пояснява ръководителят на Ifo Клеменс Фюст в становище.

По предварителни оценки на Федералната статистическа служба на Германия икономиката в страната нараства с 2,2% през 2017 г. след ръста от 1,9% през предходната година. Това е най-бързият темп на растеж след 2011 г., като икономиката усеща силна подкрепа от страна на частното потребление и инвестициите в машиностроенето и оборудването.

Повишаването на държавните разходи и ръста в строителството също допринасят за представянето на БВП. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, обаче очакваха малко по-голямо нарастване на БВП - с 2,4%.

От производствена гледна точка почти всички сектори допринасят за положителната тенденция. Особено ясно това се вижда при промишлеността, която се разширява с 2,5%. Секторът представлява над една четвърт от брутната добавена стойност за икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още