IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия се влошава с увеличаване на рисковете от рецесия

Данните за бизнес климата показват пети пореден месечен спад

12:40 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес доверието в Германия се влошава до най-ниското си ниво за последните седем години, тъй като задълбочаващият се спад в производството поставя най-голямата икономика в Европа на ръба на рецесията, съобщава Bloomberg.

Германската икономика, която е ориентирана към износ, изпитва затруднения, след като търговското напрежение се влоши. БВП на страната се сви през второто тримесечие и Германската централна банка прогнозира, че спад може да бъде отчетен и през третото тримесечие. В същото време търговската война между САЩ и Китай отново ескалира в края на миналата седмица.

Германското правителство вече даде знак, че е отворено за фискални стимули, ако настоящият спад се превърне в по-тежка рецесия.

Индексът на бизнес климата, измерен от института Ifo, се понижи до 94,3 пункта през август, отбелязвайки пети пореден месечен спад. Данните са по-слаби от средната оценка в проучването на Bloomberg, като оценката за бъдещите очаквания и настоящите условия също се влоши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още