Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнес доверието в Германия стигна 6-месечно дъно

Проблемите с международните доставки възпрепятстват инерцията в насочената върху производство икономиката

Бизнес доверието в Германия стигна 6-месечно дъно

Снимка: Bloomberg

Бизнес доверието в Германия поема пореден удар през октомври, след като проблемите с международните доставки възпрепятстват инерцията в насочената върху производство икономиката, предава Bloomberg.

Показателят за бизнес доверието на базирания в Мюнхен институт Ifo се понижава за четвърти пореден месец и то по-рязко от прогнозите на икономистите. На ниво от 97,7 пункта в момента индексът е на най-ниското си равнище от шест месеца, а очакванията са спадът да продължи.

Данните показват нарастващите предизвикателства пред германските компании, които са особено силно изложени на прекъсвания в доставките предвид зависимостта на страната от индустрията. Последните бизнес проучвания предполагат, че слабостта започва да се разпространява и сред услугите, тъй като потребителите се притесняват от бързо растящите цени.

Още по темата

Допълнителна несигурност произлиза от продължаващите разговори за коалиционно правителство след изборите през септември. Социалдемократите, Зелените и либералните Свободни демократи търсят обща база на преговори, но остава отворен въпросът колко приятелски настроено ще е новото правителство към бизнеса.

„Проблемите с доставките създават главоболия за компаниите“, каза председателят на Ifo Клеменс Фюст в изявление. „Използването на капацитета в производството намалява. Прътът в колелата на германската икономика пречи на възстановяването“, посочва той.

Водещите икономически институти на Германия вече понижиха общата си прогноза за растежа за 2021 г. на най-голямата европейска икономика, твърдейки, че проблемите с доставките ще отложат голяма част от възстановяването за следващата година. Макар че преди очакваха производството да достигне предкризисните си нива към края на 2021 г., прогнозите им в момента са това да се случи следващата пролет.

Докладът за бизнес доверието излиза само няколко дни, преди представителите на Европейската централна банка да се съберат, за да оценят състоянието на икономиката на еврозоната. Засега централните банкери твърдят, че недостигът на доставки само ще забави, но няма да провали растежа, както и че ценовият натиск скоро ще намалее.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията в Германия се ускори до най-високото си ниво от близо 30 години