IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес индексът на Ifo се понижава за първи път от 5 месеца

Обръщането на тенденцията е индикация, че докато броят на инфекциите нараства рязко, икономиката не може да се възстанови от рецесията

13:57 | 26.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Настроението в германската икономика отново е на отрицателна територия на фона на рязкото нарастване на броя на заразените с коронавируса. За първи път от пет месеца индексът за бизнес климата на Ifo пада през октомври, от 93,2 на 92,7 пункта.

Това показват резултатите от последното бизнес проучване на икономическия институт, засилвайки опасенията за възстановяването на водещата европейска икономика от масивния шок, провокиран от пандемията през второто тримесечие, когато БВП се срина с 9,7%.


Индексът на института Ifo на база на месечно проучване сред около 9000 мениджъри на компании, който определя нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през октомври до 92,7 пункта от 93,2 пункта през септември и при очаквания за по-умерено понижение към 93,0 пункта. Това представлява първо влошаване на индекса след пет поредни месеца на растеж, след като през април индексът се срина до 74,3 пункта до най-ниското ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

При това мениджърите оценяват сегашните бизнес условия добре, той расте през октомври до 90,3 пункта от 89,2 пункта месец по-рано, докато индексът за бъдещите бизнес очаквания за следващите шест месеца се понижава до 95,0 от 97,4 пункта през септември.

"Оптимизмът от предходните месеци за по-нататъшно развитие на бизнеса отново изчезна”, казва президентът на Ifo Клеменс Фюст. След пет месеца на възход отново има признаци за спад, добавя той.

С това индексът Ifo е първият ранен индикатор за икономиката като цяло, който показва обрат в тенденцията в икономиката от май. Този барометър наскоро се оказа доста надежден.

Обръщането на тенденцията е индикация, че докато броят на инфекциите нараства рязко, икономиката не може напълно да се възстанови от рецесията на коронакризата през първата половина на 2020 г. „Нямате нужда от блокиране в Германия, за да забавите икономиката“, казва пред Handelsblatt икономистът от Deka Bank Андреас Шoйерле. IFO IFO

Продължава да бележи подобрение обаче параметъра в промишлеността (до +1,6 от -0,5), но при същевременен спад в сферата на услугите (до 3,9 от 6,9 пункта), в сферата на търговията (до -0,1 от +0,3) и в строителството (до 0,08 от +3,3).

"Компаниите са значително по-скептични по отношение на тяхното развитие през следващите месеци“, казва още Фюст. "С оглед на нарастващия брой заразени с коронавирус германският бизнес става все по-притеснен", допълни той.


"С нарастването на инфекциите с Covid-19 нараства нервността в германската икономика", отбеляза и икономистът на института Ifo Клаус Волрабе, но въпреки това прогнозира нарастване на БВП на Германия с 2,1% ръст през последното тримесечие на годината.

За сравнение - петте най-големи института за икономически изследвания прогнозираха в средата на октомври икономически растеж от 2,1%за текущото четвърто тримесечие в сравнение с третото тримесечие. Икономистите на два от тези института, Ifo и Килският институт за световна икономика (IfW), сега се съмняват дали тези прогнози са постижими. За цялата 2020 г. Ifo вече очаква свиване на германската икономика с около 5,4% при априлска прогноза за спад с 4,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още