IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в еврозоната се влошава до 11-месечно дъно

Индексът на потребителското доверие пък се задържа на 8-месечно дъно

14:45 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индикаторът за бизнес климата в еврозоната се понижи с 0,09 пункта спрямо юни до 1,29 пункта през юли тази година, като по този начин разочарова анализаторите, които очакваха 1,35 пункта, съобщава tradingeconomics.com. 

Резултатът през юли е най-слабият от август миналата година, тъй като оценките на мениджърите като цяло се влошават, както за експортните поръчки, така и за бъдещата продукция. 

Индексът на потребителското доверие в еврозоната достигна -0,6 пункта през юли, задържайки се на осеммесечното дъно, до което достигна миналия месец. Резултатът е в съответствие с консенсусната прогноза на пазара. Влошават се очакванията за спестяванията на потребителите заради по-негативни възгледи по отношение на безработицата в бъдеще.

Междувременно в края на миналата седмица стана ясно, че анализатори прогнозират ускоряване на инфлацията в еврозоната в проучване на Европейската централна банка.

Според очакванията на експертите индексът на потребителските цени в страните от валутния съюз ще достигне ниво от 1,7% през 2018, 2019 и 2020 година. Това е завишение от 0,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза за 2018 година и от 0,1 пр.п. спрямо прогнозата за 2019 г.

За 2020 г. няма промяна в очакванията на експертите, но ускоряването на инфлацията в еврозоната ще постави на дневен ред и нуждата от намаляване на стимулите и промяната на политиката на ЕЦБ.

Анализаторите ревизират, но вече в посока надолу, очакванията си за растежа на европейската икономика. Според тях през 2018 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се повиши с 2,2%, което е корекция от 0,2 пр.п. За 2019 година икономиката ще расте с 1,9 на сто, или с 0,1 пр.п. по-ниско спрямо предходната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още