Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

Единствено в сектора на услугите се забелязват известни колебания

Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Настроенията сред германския бизнес продължават да се подобряват и през септември. Индексът на бизнес климата на Института за икономически изследвания Ifo се покачва до 93,4 пункта през септември от 92,5 пункта през август.

Компаниите за пореден път оценяват текущата ситуация като по-добра от предходния месец. Съответният показател се повишава от 87,9 до 89,2 пункта през деветия месец на годината. Тъй като германската икономика се стабилизира въпреки нарастването на броя на заразените с коронавирус, измерителят за бъдещите очаквания също бележи слаб ръст от 97,2 до 97,7 пункта.

В производството индексът на бизнес климата отбелязва значително увеличение, а именно от -5,6 пункта през август до -0,2 пункта през септември. Значително по-малко компании оценяват настоящата бизнес ситуация като трудна. В същото време повече индустриални компании очакват допълнително подобрение на ситуацията в близко бъдеще. В частност, предприятията от електрическата и електронната индустрия са най-оптимистично настроени.

Още по темата

От друга страна обаче в сектора на услугите индексът на бизнес климата се понижава след четири поредни месеца на ръст. Показателят спада до 6,9 пункта през септември в сравнение със 7,7 пункта от август. Това се дължи на по-малко оптимистичните очаквания. Компаниите обаче счетоха, че сегашното им положение е незначително по-добро.

В търговията бизнес климатът се подобрява значително от -4,8 до 0,3 пункта. Компаниите изразяват задоволство от текущата бизнес ситуация и много от тях прогнозират допълнителното й подобряване през следващите няколко месеца.

В строителството индексът отново нараства от 0 до 3,3 пункта през септември. Индикаторът за текущата ситуация се изкачи до най-високата си стойност от март тази година. Въпреки че перспективите остават песимистични, в тях се забелязва подобрение в сравнение с август.

Индексът се базира на анкета сред около 9 хил. компании от производството, услугите, търговията и строителството.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели до най-ниското ниво от април