IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобрява за трети пореден месец

Показателят, изчисляван от институтът Ifo, се повишава до 96,3 пункта през декември

12:28 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Настроенията на германския бизнес се подобряват за трети пореден месец през декември. Това е знак, че германските производители започват да виждат светлина в края на тунела, в които беше попаднала най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Показателят за бизнес климата в Германия, изчисляван от институтът Ifo, се повишава до 96,3 пункта през декември, надхвърляйки очакванията на анализаторите. г г

Предоставените сега данни са първите обнадеждаващите новини, след като показателят на заводската активност отчете изненадващ спад, а от Бундесбанк прогнозираха, че растежът на икономиката ще остане бавен и през 2020 г., докато негативното влияние на търговското напрежение, по-слабият растеж в световен мащаб и политическата несигурност не изчезнат напълно.

Проучването, извършено сред 9000 фирми, допълва твърденията на икономическото министерство и някои частни инвеститори, че въпреки оставащите рискове перспективите на Германия постепенно стават все по-добри.

„Настроенията сред германските бизнес ръководители се подобряват значително“, заяви Клеменс Фьост, председател на института Ifo.

Показателят на Ifo за настоящата бизнес ситуация в Германия се повишава до ниво от 98,8 пункта, а мярката за очакванията на бизнеса възлиза на 93,8 пункта. И двата показателя надвишават прогнозите на анализаторите.

Миналата седмица Европейската централна банка понижи прогнозата си за растеж в еврозоната през следващата година. В същото време управителят Кристин Лагард каза, че вече се забелязват известни признаци на стабилизация и се аргументира, че икономическите рискове са станали „малко по-слабо изразени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още