IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се влошава повече от очакваното през ноември

Това е четвърто поредно месечно понижение на индекса, измерващ настроенията сред бизнеса

13:59 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският бизнес климат отбелязва изненадващо влошаване през ноември, което говори за намаления оптимизъм на най-голямата икономика в еврозоната към прогнозите за растеж.

По данни на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo индексът на бизнес климата спада за четвърти пореден месец, достигайки ниво от 102 пункта. Това е под прогнозите на Ройтерс за стойности от 102,3 пункта.

За сравнение, през октомври индексът е бил в размер на сезонно коригираните 102,9 пункта.

От Ifo посочват, че компаниите намаляват оценките си за сегашната бизнес ситуация в Германия, като очакванията им за бъдещето също са помрачени. Тези, както и други индикатори, сочат за икономически ръст от най-много 0,3% през четвъртото тримесечие, което говори за охлаждане на германската икономика.

При производството бизнес климатът отново се влошава. Едва няколко производителя все още очакват подобрение през идните шест месеца. По-песимистичните прогнози се отразиха и на индекса на услугите. Там обаче доставчиците ревизираха леко в посока нагоре оценката си за настоящата бизнес ситуация.

Значителен спад на индекса се наблюдава и в сектора на строителството. След четири поредни месеца ръст той отчете остър спад през ноември отново заради недотам оптимистичните очаквания на бизнеса.

Търговската война между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай, се отразява зле на германските компании, които имат производство и в двете страни и изнасят и в двете посоки.

Реципрочните мита свиват прогнозите на бизнеса и оставят отпечатък върху икономическия двигател на Европа, който е силно зависим от износа за постигането на растеж.

Данни от миналата седмица показват, че по-слабият износ е основната причина за първото свиване на икономиката на Германия за тримесечие от 2015 г. насам.

Данни за брутния вътрешен продукт на страната в периода юли-септември от петък показват, че износът е спаднал с 0,9%, а вносът расте с 1,3%, като нетната търговия отнема от растежа процентен пункт.

Ръстът на частния сектор също достигна през ноември най-ниското си ниво от близо четири години насам, показа проучване на IHS Markit от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още