IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се влошава през февруари

Представителите на промишления сектор, търговията на едно и дребно, както и на строителството имат по-слаби очаквания за следващите шест месеца

14:24 | 22.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроенията сред германския бизнес се влошават през февруари спрямо рекордно високите си стойности през първия месец на 2018 г., тъй като представителите на промишления сектор занижиха очакванията си за следващите шест месеца, съобщава Market Watch, цитирайки данните на института Ifo. Бизнес климатът се влошава и в търговията на едно и дребно, както и в строителството.

„След еуфорията през последните месеци оценките на фирмите за перспективите на бизнеса са по-малко оптимистични“, отбеляза президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Индексът на бизнес климата в Германия се понижава до 115,4 пункта през февруари спрямо 117,6 пункта през януари, което го изпраща на петмесечно дъно. Данните са под очакванията на анализаторите за 117 пункта. 

Според президента на Ifo въпреки влошаването на бизнес климата най-голямата икономика в Европа все пак започна доста добре 2018 г. БВП се очаква да нарасне с 0,7% през първото тримесечие на годината спрямо 0,6% през последните три месеца на миналата година. За сравнение, икономистите от IHS Markit, които регулярно правят проучвания сред мениджърите по поръчките, прогнозираха БВП на Германия през първото тримесечие да отчете ръст от 0,9%.

„Очевидно комбинацията от по-силно евро и очакванията за увеличаване на лихвите създава сериозни опасения сред главните изпълнителни директори“, смята Томас Алтман от QC Partners, цитиран от Ройтерс. 

Проучването на института Ifo се прави сред 7000 представители на бизнеса, като резултатите потвърждават и изнесените по-рано през седмицата данни на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, според които очакванията за развитието на икономиката на финансовите анализатори и институционалните инвеститори в Германия се влошават през февруари.

Повечето участници в проучването на ZEW очакват инфлацията в Германия и еврозоната да се ускори в следващите шест месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още