IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Германия неочаквано се подобряват през май

Към момента няма видими признаци на рецесия, смята ръководителят на института Ifo Клеменс Фюст

12:58 | 23.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес нагласите в Германия неочаквано се подобряват през май, докато компаниите се опитват да преминат през последиците от войната в Украйна и влошените проблеми на веригите на доставки, съобщи Bloomberg.

Германия Германия

Измерителят на очакванията на базирания в Мюнхен институт Ifo е нараснал до 86,9 пункта през май спрямо ревизираните 86,8 пункта през април. Показателят обаче е останал под дългосрочната си средна стойност. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за леко влошаване.

Измерителят на нагласите относно сегашните условия също е записал леко повишение.

"Германската икономика се доказа като устойчива, изправена пред инфлационните опасения, проблемите със снабдителните вериги и войната в Украйна", каза ръководителят на института Клеменс Фюст в свое изявление. "Към момента няма видими признаци на рецесия", допълни експертът.

Компаниите и домакинствата са подложени на натиска от поскъпващите енергоносители и на несигурност относно бъдещите доставки на руски изкопаеми горива. Освен това има и нови проблеми с логистиката, предизвикани както от войната и наложените санкции против Москва, така и заради строгите противоепидемични мерки в Китай.

Централните банкери изразиха опасенията си, че икономиката е изправена пред стагфлация. Затова и все повече от представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) заявиха, че подкрепят лихвено увеличение през юли, за да се избегне вкореняването на инфлационните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още