IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Най-вероятният сценарий е твърд Brexit през 2020 г.

Този вариант ще вкара островната страна в рецесия, твърдят икономистите от Bloomberg Economics

12:34 | 27.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Най-вероятният сценарий около развитието на Великобритания е Brexit без сделки в началото на следващата година, което ще завлече островната страна в рецесия и ще тласне инфлацията нагоре, става ясно от анализ на Bloomberg Economics.

Прогнозите са за свиване на БВП с 0,2%, базирани на сценарий, в който Лондон напуска ЕС на 31 януари 2020 г. без постигната сделка. Такъв сценарий ще последва, ако на евентуалните предсрочни избори Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели повечето места в парламента и сформира правителство. В момента Уестминстър забрани на Джонсън Великобритания да напуска ЕС на 31 октомври 2019 г., ако няма постигната сделка за развода.

Новите предвиждания за ерата след Brexit се случват в края на още една бурна седмица в британската политика. Парламентът започна отново работа след решение на Върховния съд, който определи разпускането му като незаконно и имаше гневни нападки между депутатите относно плановете на правителството на Джонсън.

„Катастрофално напускане на ЕС без сделка през януари ще предизвика взрив в икономиката. Но в сравнение с напускане без сделка на 31 октомври ефектът ще е по-малко опустошителен. Правителството и бизнесът ще имат още няколко месеца за подготовка“, казва  Дан Хенсън от Bloomberg.

Новият доклад на Bloomberg Economics също предвижда, че обезценяването на паунда в контекста на търговската война в света ще ускори инфлацията до 2,8%. Предвид целевата инфлация от 2% има очаквания, че лихвите могат да бъдат понижени, за да подкрепят растежа. 

Целия анализ четете тук!

Междувременно в изявление от петък Майкъл Сандърс от Комитета по паричната политика заяви, че на Английската централна банка може да ѝ се наложи да свали лихвите дори ако Великобритания избегне излизане без сделка от ЕС. Този коментар беше изненадваща смяна на мнението за човек, считан за един от противниците на използването на повече стимули. Аргументите му са, че неяснотите около Brexit ще продължат да потискат растежа, особено в случай на глобално забавяне на икономиката.

Това увеличи неволите на лирата Признаците, че дори Brexit със сделка може да не е достатъчен, за да попречи на АЦБ да понижи лихвите, умножиха неволите на лирата. Паундът падна до най-ниското си ниво от близо три седмици, а правителствените облигации се ускориха след коментара на централния банкер.  

Анализаторите сега оценяват, че има възможност за свиване с четвърт пункт на лихвите до август 2020 г., а не до декември, както бяха досегашните залози. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още