IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БМР: Централните банки да се готвят за нормализиране на паричната политика

Рискът от дефлация е почти изчезнал, а икономическият ръст се ускорява, заяви председателят на Банката за международни разплащания Хайме Каруана

22:15 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Хайме Каруана. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хайме Каруана. Снимка: Архив Ройтерс

Водещите централни банки по света трябва да се подготвят за нормализиране на паричната политика, тъй като рискът от дефлация е почти изчезнал, а икономическият ръст се ускорява. Това заяви председателят на Банката за международни разплащания Хайме Каруана, цитиран от Ройтерс.

„Фактът, че този път може да бъде труден, не е причина за отлагане, макар че всяка една централна банка трябва да избере правилния момент да започне този процес“, посочва Каруана.

Федералният резерв на САЩ свива своите стимули, повишава лихвените проценти и изглежда ще ги вдигне още два пъти тази година, припомня Ройтерс.

Ситуацията в еврозоната не е толкова ясна, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) все още поддържа депозитната си лихва на отрицателна територия. Освен това банката във Франкфурт по всяка вероятност ще продължи да изкупува активи до края на тази година. Няколко представители на ЕЦБ неотдавна посочиха, че не са убедени, че инфлацията във валутния съюз е устойчива.

По думите на Хайме Каурана, който е бивш управител на централната банка на Испания, макар че необходимостта от подкрепяща парична политика се е понижила, централните банки все още се движат през неизследвана територия.

„Затова е добре да се действа постепенно и предпазливо. Но е важно след като нормализирането на паричната политика е започнало, процесът да продължи“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още