IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoA: Студената война между САЩ и Китай може да е полезна за инвеститорите

Анализаторите смятат, че технологичният сектор ще е най-големият печеливш от противоречията между двете сили

15:34 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L. P.&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg L. P. 

Фондовият анализатор, който привлече вниманието, акцентирайки на темата за неравенството преди десетилетие и половина, сега пропагандира идеята, че разминаването между САЩ и Китай за икономическо надмощие може да се окаже благоприятно за инвеститорите.

Ескалацията на напрежението между САЩ и Китай след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през 2017 г. до голяма степен се разглежда като отрицателен фактор от трейдърите. А заглавията, съобщаващи за нови мита или други протекционистки ходове от която и да е страна, довеждат до разпродажби на борсите макар и да не попречиха на световните акции да постигнат рекордни стойности преди причинената от коронавируса криза, припомня Bloomberg.

От своя страна Аджай Капур, ръководител на отдела за нововъзникващи пазари в Bank of America, казва, че съперничеството може да има много ползи, особено за стимулирането на инвестиции и иновации. По-голямото увеличаване на производителността би помогнало за придвижване на възвръщаемостта на инвестициите в различни активи, пише той в доклад от 7-и юни. ск ск

„За инвеститорите в акции, особено за инвеститорите в растеж, семената на новите военно-цивилни технологии, които покълват днес, ще се напояват от пълноценното съперничество на големите сили и ще цъфтят по неизвестни начини през следващите десетилетия“, пише Капур в съавторство с колегите си Ритеш Самадхия и Аритра Бакси.

Екипът цитира исторически примери като съперничеството между САЩ и Германия в края на 1890-те до началото на 1900-те години, заедно с американско-съветския конфликт като периоди, когато големите съперничества действат като стимул за технологично развитие.

„Технологиите са най-големият победител“, пишат стратезите на Bank of America. Роботика, космически изследвания, киберсигурност и изкуствен интелект заедно с производството  на полупроводници и дизайна на чипове са „логични“ кандидати за инвестиции.

Доходността на държавните облигации ще се задържи ниска, така че няма да е добра за хеджиране за портфейлите от акции, смятат стратезите. Валутните средства обвързани със злато и блокчейн, биха могли да заемат по-голяма диверсификационна роля, пишат те.

Медиите ще играят роля в комуникационната война и тези, използващи патриотична и националистическа реторика, биха могли да се възползват, пишат те.

За инвеститорите в акции, особено за инвеститорите в растеж, семената на новите военно-цивилни технологии, които покълват днес, ще се напояват от пълноценното съперничество на големите сили и ще цъфтят по неизвестни начини през следващите десетилетия.

Доставчиците на отбрана и финансови технологии следва да бъдат други бенефициенти, заключават анализаторите.

„Възобновяването на вътрешните вериги за доставки и създаването на местни доставчици в сектора на технологиите е вероятно както в САЩ, така и в Китай“, пише екипът на Bank of America. „Утрешният iPhone, съществен бенефициент от военните изследвания, вероятно се създава във финансирани от военните научни лаборатории или проекти“, смятат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още