IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите инвеститори очакват големи разпродажби през 2020 г.

Предстоящите американски президентски избори се разглеждат като значителна заплаха за инвеститорските портфейли

08:31 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Според UBS Global Wealth Management заможните хора по целия свят се готвят за една потенциално бурна 2020 г., Проучване, направено сред повече от 3400 участници в световен мащаб, показва, че повечето богати инвеститори очакват борсите да отчетат значителни спадове преди края на следващата година, а средно около 25% от активите на трейдърите в момента са в пари в брой. Търговският конфликт между САЩ и Китай е основната геополитическа загриженост на анкетираните, докато предстоящите американски президентски избори се разглеждат като значителна заплаха за инвеститорските портфейли. ин ин

„Бързо променящата се геополитическа среда е най-голямата грижа за инвеститорите по целия свят“, казва Паула Полито, служител по клиентските стратегии в UBS GWM. „Те виждат глобалната взаимосвързаност и отзвука на промените, които засягат портфейлите им повече от традиционните основи на бизнеса, това е промяната на сегашните пазари в сравнение с миналото“, допълва той.

Проучване, проведено между август и октомври сред инвеститори с капитал от най-малко 1 милиона долара в инвестиционни активи, свидетелства че близо четири пети от анкетираните смятат, че волатилността вероятно ще се увеличи, а 55% смятат, че преди края на 2020 г. ще се случи поне една значителна борсова разпродажба. Шестдесет процента обмислят да увеличат допълнително своите пари в брой, докато 62% планират да увеличат диверсификацията на класовете активи, в които инвестират.

В подобно проучване, проведено през май месец, парите в брой са достигали до 32% от портфейлите на инвеститорите.

Стивън Лансдаун, милиардер, съосновател на фирмата за финансови услуги Hargreaves Lansdown Plc, споделя същото отношение към борсовата стабилност. В свое изказване по време на събитие, представящо резултатите от проучване на Guernsey Finance сред богати семейства, от миналия месец, той каза, че „притежава много пари в брой в момента", защото фондовите борси са го разочаровали.

Все пак изглежда, че мрачните прогнози на богатите инвеститори се отнасят за събитията в краткосрочен план. Почти 70% от анкетираните в световен мащаб са оптимистично настроени по отношение на инвестиционната възвръщаемост през следващите 10 години.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още