IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи лихвите до рекордното ниско ниво от 4,25%

Ресорната комисия същевременно сигнализира за пауза в процеса по парично облекчаване

14:35 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роберто Кампос Нето. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Роберто Кампос Нето. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Бразилия понижи в сряда основния лихвен процент Selic с 25 базисни пункта до рекордно ниското равнище от 4,25%, а банкерите сигнализираха, че са готови да прекратят процеса по парично облекчаване след пет последователни намаления на лихвите.

Решението се очакваше като цяло от пазара. 35 от общо 45 анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха точно такова решение, а останалите прогнозираха лихвата да остане на ниво от 4,5%.

В изявление на комисията за определяне на лихвите на банката, която се състои от девет души и е известна като Copom, се казва, че „в светлината на изоставащите ефекти от цикъла на облекчаване, който започна през юли 2019 г., комисията счита за подходящо да прекъсне процеса на облекчаване“. 

Решението е било единодушно, а намалението е четвъртото свиване с половин процентен пункт по време на управлението на настоящия гуверньор и бивш борсов трейдър Роберто Кампош Нето след първата подобна стъпка от юли и общо пето последователно свиване на лихвите.

И така - след пет поредни намаления на лихвените проценти, които възлизат общо на 2,25 процентни пункта, политиците променят курса, тъй като се стремят да засилят икономиката, без да застрашават инфлационната цел. Данните за промишленото производство и търговията на дребно от миналия месец не отговориха на очакванията, докато епидемията от коронавируса нанесе удар върху Китай, най-важният партньор на Бразилия. Засега обезценяването на местната валута реал до рекордно ниско ниво не подтиква прогнозите за инфлацията.

„Към средата на годината централната банка ще започне да следи по-отблизо инфлацията за 2021 г., която ще бъде по-висока“, заяви Луис Фернандо Фигейредо, основател на Maua Capital и бивш директор на централната банка, цитиран от Bloomberg. „Те (централните банкери, б. ред.) също така разбраха, че паричната политика е достатъчно стимулираща, за да затвори срива в производството в разумни срокове“.

Бразилското министерство на икономиката очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,4% през 2020 г., което е приблизително двойно на темпото, наблюдавано през миналата година. Все пак неотдавнашните данни за слаба активност, съчетани със сегашната глобална несигурност, обезпокояват някои анализатори.

Макар да казват, че решението им за лихвата е в съответствие с конвергенцията на инфлацията към целевото ниво, банкерите добавят в изявлението си, че приписват нарастваща тежест на прогнозите за цените за 2021 г.

Икономистите, анкетирани от централната банка, все още очакват инфлацията да намалее значително под целта за тази година от 4%. За следващата година обаче те предвиждат потребителските цени да нараснат в съответствие с целта за 2021 г. за 3,75%.

Годишната инфлация достигна 4,34% в средата на януари, по данни на националната статистическа агенция. Представянето на реала – втората по спад валута на развиващите се пазари досега през тази година, може да подсили цените, като направи вноса по-скъп.

Членовете на Борда на директорите на централната банка повториха необходимостта от предпазливост в областта на паричната политика и добавиха, че следващите стъпки ще зависят от икономическата активност, баланса на рисковете и прогнозата за инфлацията.

„Изявлението беше по-консервативно, отколкото се очакваше“, казва Роберто Сечемски, специалист по икономиката на Бразилия в Barclays. „По-големият акцент върху прогнозите за инфлацията за 2021 г., които в момента са близо до целта, засилват предпазливия тон“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още