IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи прогнозата си растежа за 2018 г. до 1,4 на сто

Причината е намаляване на данъчните приходи през октомври и на приходите от експлоатацията на природните ресурси след спада в добива на петрол

16:00 | 23.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилското правителство преразгледа към понижение прогнозата си за икономическия растеж през 2018 година до 1,4 процента, а очакванията за инфлацията към повишение до 4,3 процента. Това се посочва в доклад на министерство на планирането, бюджета и управлението на Бразилия, цитиран от AFP и БТА.

Предишната прогноза за увеличението на брутния вътрешен продукт бе за 1,6 процента, според публикувания през септември доклад на министерството. Тази цифра отговаря на очакванията на централната банка на Бразилия.

Прогнозата за инфлацията е повишена с 0,2 пункта. Поставената от правителството цел за инфлацията за цялата година е 4,5 процента.

Тези нови прогнози за икономическия растеж на най-голямата икономика в Латинска Америка са резултат от наблюдаваното намаляване на данъчните приходи през октомври и на приходите от експлоатацията на природните ресурси след спада в добива на петрол през месеците август и септември. Приходите от концесиите също са били по-малко, уточнява министерството.

Едно от основните предизвикателства пред правителството на крайната десница на Жаир Болсонаро, който ще започне мандата си като президент на 1 януари, е да съживи икономиката след две години на рецесия (2015 и 2016 година), последвани от две години на слаб растеж.

Комитетът по паричната политика на бразилската централна банка отбеляза в началото на ноември, че победата на Болсонаро срещу левия кандидат Фернандо Адад е довела до "намаляване на несигурността във вътрешен план".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още