IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия: Валутната война прераства в търговска

Действията на Китай, САЩ и някои други страни тласкат света към търговска война, предупреди бразилският финансов министър

11:03 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия: Валутната война прераства в търговска

Бразилия предупреди, че светът върви към открита търговска война заради действията на Китай, САЩ и други страни, които бразилският финансов министър Гидо Мантега определя като валутни манипулации, пише Financial Times.

Мантега обяви, че Бразилия подготвя нови мерки в опит да предотврати по-нататъшно поскъпване на реала. Той заяви, че неговото правителство ще повдигне въпроса пред Световната търговска организация и групата на Г-20.

Мантега подчертава, че сред основните виновници за сегашното положение са САЩ и Китай.

„Това е валутна война, която се превръща в търговска война“, казва Мантега в първото си интервю след встъпването в длъжност на новоизбрания бразилски президент Дилма Русеф на 1 януари 2011 г.

Коментарите на министъра са направени на фона на валутните интервенции на Бразилия, Чили и Перу от миналата седмица, скорошното рязко поскъпване на австралийския долар, швейцарския франк и някои други валути, както и отлива на инвестиции от изпадналите в застой икономики на САЩ и Европа.

Той посочва, че търговският обмен между Бразилия и САЩ е спаднал от излишък от около 15 млрд. долара до дефицит от 6 млрд. долара заради опитите на САЩ да съживят икономиката си чрез разхлабване на валутната политика.

Мантега допълва, че „подценената“ китайска валута също изкривява световната търговия.

През септември миналата година той обвини богатите страни, че умишлено се опитват да девалвират валутите си, за да подкрепят износа си и да направят икономиките си по-конкурентоспособни.

За последните 2 години реалът е поскъпнал с 39% спрямо американския долар, което се отразява негативно на бразилския износ.

През последните години Бразилия беше залята от чужди капитали поради тенденцията инвеститорите да се възползват от ниските лихвени проценти в развитите страни, за да акумулират висока възвращаемост от развиващите се пазари.

През октомври Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че някои страни изглежда се опитват да използват валутите си „като оръжие“, а проблемът за валутните манипулации бе разгледан на срещата на Г-20 през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още