IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика се свива по-малко от очакваното

БВП в най-голямата южноамериканска икономика отчита понижение от 0,3% през първото тримесечие

16:49 | 01.06.16 г.
<p>
	Кадър от Сао Пауло.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кадър от Сао Пауло. Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата икономика в Южна Америка се свива по-малко от очакваното през първото тримесечие спрямо предходното, което показва, че Бразилия е започнала да изплува от кризата, която сви търсенето и прати страната в най-тежката рецесия от десетилетия, съобщи Bloomberg.

Бразилският БВП се свива с 0,3 на сто през първите три месеца на годината, след като понижението през предходния период беше 1,3 на сто, сочат данните на националния статистически институт в Рио де Жанейро. Резултатът е по-добър от средната прогноза за спад от 0,8% на 45 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Бизнес и потребителското доверие, които през последните години потънаха, остават на исторически ниски нива през периода януари-март. Показателите започнаха да растат, след като президентът Дилма Русеф беше временно отстранена от власт.

„Това предполага, че свиването на икономиката през 2016 г. ще бъде по-малко спрямо 2015 г.“, смята Бруно Ровай, анализатор за Бразилия в Barclays в Ню Йорк. „Общата ситуация ни казва, че най-лошото от рецесията е зад нас“, допълва той.

Икономистите, анкетирани от Централната банка всяка седмица, очакват свиване на икономиката в размер на 2,81% през 2016 г., след като през 2015 г. понижението в БВП беше 3,85 на сто.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още