IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit увеличава инфлационните очаквания на британците

Очакванията за инфлацията през следващата година достигнаха най-високото ниво от 2011 г. насам

17:13 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Очакванията на британците за средното равнище на инфлацията през следващите 12 месеца скочиха до 3,8% през декември, най-високата им стойност от 2011 г. насам. През ноември инфлационните очаквания за година напред бяха по-слаби – на ниво от 3,3%, показват данни на института за изследване на общественото мнение Yougov, поръчано от американската банка Citi.

Очакванията за инфлацията за следващия пет- до десетгодишен хоризонт останаха стабилни на ниво от 3,4%, съобщава Ройтерс.

„Инфлационните очаквания остават относително високи на фона на несигурността около Brexit “, пишат икономисти от Citi в коментар.

В същото време инфлацията в Обединеното кралство се забави повече от очакваното миналия месец, тъй като цените на облеклото и храните се понижиха, докато страната продължава да се бори с втората вълна от ограничения заради кризата с коронаворуса.

Потребителските цени са нараснали с 0,3% годишно през ноември, в сравнение с 0,7% през предходния месец, сочат данните, публикувани от Службата за национална статистика.

След като Обединеното кралство обяви втора национална блокада през ноември, най-големия принос за намалението имаха облеклото и обувките, чиито цени силно се понижиха в сравнение с предходния месец.

Цените на храните и безалкохолните напитки също натежаха върху инфлацията, тъй като се понижиха  с 0,5% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още