IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците харчат повече за стоки от първа необходимост заради растящите цени

Ръстът при потребителските разходи се забавя до 15-месечно дъно през юни

10:45 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските домакинства са харчили повече пари за храна и други стоки от първа необходимост през миналия месец, но са се въздържали от не толкова спешни покупки заради растящите цени, съобщи Ройтерс.

Данните може да увеличат опасенията, че потребителското търсене се забавя допълнително след слабото първо тримесечие, като ефектът от поевтиняването на паунда след гласуването за Brexit миналата година се чувства все повече.

Ръстът при потребителските разходи се забавя до 15-месечно дъно от 2,5% през юни спрямо 2,8% през май, което се дължи на по-ниски разходи за стоки за дома и развлечения, показват данните на компанията за разплащания Barclaycard.

Според анализаторите покачването на цените на хранителните продукти предизвиква по-предпазливи разходи за нехранителни стоки.

Данните на Barclaycard не са коригирани спрямо инфлацията, която се движи в близост до четиригодишен връх от 2,9% според индекса на потребителските цени.

В резултат на това приносът на потребителските разходи към икономическия растеж през второто тримесечие, който е коригиран спрямо инфлацията, може да бъде ограничен.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви, че степента на забавяне на разходите за потребление и това дали износът и инвестициите могат да го компенсират, ще бъдат от значение за решението на АЦБ за промяна на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още