IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците очакват инфлацията да се ускори в средносрочен план

63% от запитаните в ново изследване смятат, че лихвите ще се повишат идната година

13:50 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британците очакват инфлацията в средносрочен план да се ускори до най-високите си нива от над две години, а лихвените проценти да бъдат повишени с по-бързи темпове, показва проучване на Английската централна банка (АЦБ), цитирано от Ройтерс.

Населението на Обединеното кралство очаква инфлацията през следващите две години да бъде 2,9%, като по-рано прогнозите бяха за стойност от 2,7%. След 5 години анкетираните смятат, че ръстът на потребителските цени ще е 3,5 на сто.

Миналия месец АЦБ повиши основния си лихвен процент за пръв път от над 10 години, но посочи, че ако има, следващите повишения ще са с много бавен темп през идните години.

63% от запитаните в изследването смятат, че лихвите ще се повишат следващата година. В проучването от август този дял беше 42%.

През октомври инфлацията достигна петгодишен връх от 3 на сто, но според регулатора тя ще се забавя, макар и постепенно.

Очакванията за инфлацията през следващите 10 години остават без промяна на ниво 3,2 на сто, което е най-високата стойност от 2014 г.

Проучването е проведено от компанията за пазарни изследвания TNS сред 2097 души между 3 и 7 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още