IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика бележи скромен ръст от 0,1% през октомври

Увеличаването на БВП засилва съмненията за вдигане на лихвите следващата седмица

10:29 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономиката на Великобритания бележи скромен ръст от едва 0,1% през октомври, съобщи Ройтерс. 

Прогнозите на икономисти бяха за 0,4% ръст на месечна база спрямо септември, показват данни от анкета на Ройтерс. За сравнение, през септември месечният ръст бе 0,6%, което бе над прогнозираните 0,4% от икономистите.

БВП остава с 0,5% под нивото му от февруари 2020 г. - последния месец, преди да избухне пандемията от Covid-19 и преди страната да обяви първото си блокиране, сочат данните на британската Национална статистическа служба.

Ниският резултат засилва съмненията доколко централната банка на страната ще вдигне лихвените равнища следващата седмица след скорошните си сигнали, че е на път да ги увеличи за пръв път от началото на пандемията.

По-рано тази година британската икономика се разшири след близо 10% спад през 2020 г. Възстановяването обаче се забави през последните месеци, след като проблемите с доставките засегнаха работата на производителите. Очакванията са възстановяването да продължи да се забавя поради въведените нови противоепидемични мерки в опит да се спре разпространението на новия щам на коронавируса омикрон.

„Данните за растежа през октомври са разочароващи, като допринасят за засилване на опасенията относно издръжливостта на британската икономика срещу новия вариант омикрон“, коментира водещият икономист в Конфедерацията на британската индустрия Алпеш Палежа. „Трябва да създадем постоянство в нашия подход и да изградим доверие, като намалим прескачането между нормалния живот и ограниченията, докато се учим да живеем с вируса и неговите варианти“, допълва експертът.

Отчетеното разширяване на икономиката през октомври е подкрепено от продължаващ ръст на лекарските операции, които намаляха рязко през пандемията, но допринесоха за 0,4% увеличение в доминиращия в страната сектор на услугите. От друга страна, индустриалното производство се свива с 0,6 на сто поради големи спадове в енергетиката и минодобива. Строителството отбелязва най-големия си спад от април 2020 г. насам, като намалява с 1,8 на сто спрямо септември, също повлияно от недостига на материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още