IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика може да се свие за пръв път от 2012 г.

Прогнозите за свиване от 0,1% бележат влошаване в очакванията на икономистите спрямо първото изследване, когато прогнозираха стагнация

19:49 | 09.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Британската икономика вероятно ще се свие за пръв път от второто тримесечие на 2012 г. насам, сочи изследване на Bloomberg.

Прогнозите за свиване от 0,1% за трите месеца до юни бележат влошаване в очакванията на икономистите спрямо предното изследване, когато те прогнозираха само стагнация. Очакванията бяха изменени, след като секторът на търговия на дребно отчете пореден срив в продажбите (1,6% за юни на годишна база).

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни предупреди през миналата седмица, че глобалното търговско напрежение и нарастващите опасения от Brexit без сделка увеличават рисковете за икономическия растеж.

Несигурността около раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) все още продължава да тежи на британската икономика. Редица компании обявиха плановете си да напуснат Кралството или да преместят част от своите процеси извън него на фона на множеството призиви от бизнеса към правителството за гарантиране на повече яснота след Brexit. Инвестиционната активност също намаля заради процеса. 

Междувременно и паундът достигна до най-ниското си ниво за последните две години, тъй като сигналите за забавяне на икономиката засилиха очакванията, че централните банкери ще трябва да понижат лихвите. Валутата падна до най-ниското си ниво от април 2017 г. след разочароващите данни за продажбите на дребно и перспективите, че икономиката на Великобритания ще се сблъска с най-лошото си представяне през тримесечието от 2012 г. Така влошените перспективите пред икономиката повишиха рисковете пред лирата и пазарите калкулираха понижение на лихвите през следващата година.

Целия материал вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Не мога да си обясня това злорадство от страна на континенталната част на Европа към ОК и Брекзит. ЗА МОМЕНТ НЕ ПРОЧЕТОХМЕ самокритика къде сбърка ЕС, за да гласуват онези за излизане. Друг е въпросът, че те винаги бяха с единия крак навън.Така се прикрива некадърността и пристрастията на тройката управляващи в ЕС (скоро няма да бъдат те и ще им бъде по-трудно да дърпат конците на други), които водят иначе ЧУДЕСНИЯ проект ЕС към провал.Може ли да се намира на такъв етап ОК и да няма катаклизми, дисбаланси и спадане на показатели?ЧЕ НИЕ, които по думите на Борисов сме една процъфтяваща страна под неговото мъдро управление, не можем да излезем от изсмукания 3% растеж, който за България НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още